Η τρίτη ηλικία στην Αλβανία κινδυνεύει με ακραία φτώχεια

Η τρίτη ηλικία στην Αλβανία κινδυνεύει με ακραία φτώχεια

Σημαντική αύξηση στις τμηματικές συντάξεις παρατηρείται στην Αλβανία, αγγίζοντας το 50% των συνταξιούχων το 2023. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος οδήγησε σε άνοδο του φαινομένου, σε αντίθεση με το 28% που ίσχυε το 2014.

Η "μεταβατική γενιά", που εργάστηκε με ελλιπή ασφαλιστική κάλυψη ή "μαύρη" εργασία, πλήττεται ιδιαίτερα, λαμβάνοντας πλέον τμηματικά ποσά.

Αυτό έχει δραματικές συνέπειες, καθώς οι περισσότεροι συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίες πληρωμές αγγίζοντας το ελάχιστο και κοινωνικό όριο. Το χάσμα με τους εργαζόμενους, που βιώνουν αυξήσεις στους μισθούς, βαθαίνει, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας στα γηρατειά μεγαλώνει.

Η έλλειψη ανεπτυγμένων δομών κοινωνικής προστασίας και φροντίδας ηλικιωμένων, σε συνδυασμό με την ανοργάνωτη κοινωνία των πολιτών, δυσχεραίνουν την παροχή ουσιαστικής υποστήριξης.

Για να λάβει κανείς μερική σύνταξη, οφείλει να έχει 15 έτη ασφάλισης, να έχει συμπληρώσει 65 έτη (άνδρες) ή 60 έτη (γυναίκες) και να έχει αποχωρήσει από την εργασία.

Ωστόσο, για πλήρη σύνταξη, τα κριτήρια είναι αυστηρότερα, αγγίζοντας τα 38,2 έτη ασφάλισης το 2023 και 40 έτη έως το 2030, αφήνοντας μεγάλο μέρος των συνταξιούχων χωρίς πλήρη κάλυψη.

Η αύξηση των τμηματικών συντάξεων φέρνει στο προσκήνιο σοβαρές ανησυχίες για την κοινωνική πρόνοια και ευημερία των ηλικιωμένων στην Αλβανία. Η ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και η ανάπτυξη δομών υποστήριξης κρίνονται απαραίτητες για την αντιμετώπιση της φτώχειας και ανισότητας στην τρίτη ηλικία.

Διαβάστε και:

...

Αλβανία: Η "νέα φτώχεια" - Ελλείψεις εργατών, πλήγμα στην κατανάλωση, ανησυχίες για το μέλλον

Η Αλβανία εξελίχθηκε σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, προσελκύοντας σχεδόν 5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες μόνο κατά το τρίμηνο Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήν...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου