Τα έργα υποδομής στη Βόρειο Ήπειρο, το νέο παραμύθι της ελληνικής κυβέρνησης

Τα έργα υποδομής στη Βόρειο Ήπειρο, το νέο παραμύθι της ελληνικής κυβέρνησης

Έλα παππού μου, να σου δείξω τ' αμπελοχώραφα σου...

Συζητήσεις επί συζητήσεων στην βουλή των Ελλήνων για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας προς την Αλβανία και συγκεκριμένα για 2,5 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την ανέγερση νέου εθνικού θεάτρου και από το 2001 λιμνάζουν στα ταμεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας. Τελικά για να μην πάνε τα χρήματα χαμένα θα αξιοποιηθούν για την ανακατασκευή σχολικού κτιρίου στα Τίρανα.

Ανάμεσα στα πολλά που ειπώθηκαν δια στόματος του ΥΦΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσίωτη, υπήρξε αναφορά στον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και έργα υποδομής της Ελλάδας ώστε να βοηθηθεί η ελληνική μειονότητα. Συγκεκριμένα ο ΥΦΥΠΕΞ, όπως προκύπτει και στο βίντεο της ομιλίας του, ανέφερε:

«...το 2001 η Ελλάδα παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και για το σκοπό αυτό διέθεσε 500 εκατομμύρια ευρώ στις χώρες της Βαλκανικής. Πολλά από τα χρήματα αυτά, ιδιαίτερα στην Αλβανία, «τοποθετήθηκαν στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Βορείου Ηπείρου και είτε αφορούσαν έργα υποδομής, δρόμους που συνέδεαν ελληνικά, ως επί το πλείστον χωριά, δημιουργία προϋποθέσεων για την εγκατάσταση επιχειρήσεων ώστε να μην ερημώσουν, σχολείων και άλλων έργων υποδομής, καίριων για την παραμονή του ελληνικού πληθυσμού στην περιοχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και τα έργα που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, πραγματικά διατήρησαν τη δυνατότητα αυτών των περιοχών να έχουν μια οικονομική δραστηριότητα»

Γίνετε να μην εκπλήσσεται και να μην θίγεται ο κάθε Βορειοηπειρώτης στο άκουσμα αυτών των δηλώσεων; Που στα κομμάτια είναι αυτά τα έργα και δεν τα έχει δει κανένας; Έστω και για τα μισά του συνολικού κονδυλίου να μιλάμε (250 εκ. ευρώ) πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό το οποίο αν είχε δαπανηθεί για έργα σίγουρα κάποιος θα τα είχε προσέξει. Ας έρθει μια βόλτα από τα μέρη μας να μας ξεναγήσει στα έργα στα οποία αναφέρθηκε να μας δείξει τα έργα υποδομών, τους δρόμους στα χωριά ώστε να πειστούμε και εμείς οι άπιστοι.

Και αφού λοιπόν όπως πολύ καλά γνωρίζουμε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, έργα δεν υπάρχουν, μήπως να ασχοληθούμε με την ουσία του θέματος; Τι έγιναν αυτά τα λεφτά; πόσα φαγώθηκαν από ΜΚΟ και από ποιες; αν ο κ. Βαρβιτσιώτης θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα ας αρχίσει πρώτα με αυτά τα βασικά.

Απεναντίας δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για έργα στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, αυτά κανένας δεν τα αμφισβητεί καθώς όντως έχουν γίνει και είναι αρκετά. Ίσως λοιπόν να πρόκειται περί μπερδέματος και το επιτελείο του ΥΠΕΞ το οποίο ενημέρωσε σχετικά τον κ. Βαρβιτσιώτη, δεν μπορεί να αντιληφθεί πως τα έργα και οι επενδύσεις στα Τίρανα ΔΕΝ δεν αφορούν τους Βορειοηπειρώτες.

Αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας να ξεστομίζονται τέτοια ψεύδη στην βουλή των Ελλήνων για ένα κομμάτι του ελληνισμού το οποίο δοκιμάζετε μέρα με τη μέρα. Ειδικά σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία το ελληνικό κράτος στερεί από τους Βορειοηπειρώτες το δικαίωμα της πλήρους σύνταξης παρόλο που την δικαιούνται βάσει ενσήμων και εργασιακού βίου, τοποθετήσεις σαν αυτή του ΥΦΥΠΕΞ παραπέμπουν στη λαϊκή θυμοσοφία «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου