Μπλίνκεν στα Τίρανα: «Η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη στην Αλβανία δεν είναι τέλεια» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπλίνκεν στα Τίρανα: «Η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη στην Αλβανία δεν είναι τέλεια» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 15 Φεβρουαρίου 2024, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε μια ιστορική επίσκεψη στα Τίρανα, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του. Η επίσκεψη σηματοδότησε μια ισχυρή δήλωση δέσμευσης για την αμερικανο-αλβανική σχέση, υπογραμμίζοντας την αναγνώριση της Αλβανίας ως σημαντικού εταίρου για την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης βρέθηκαν οι συνομιλίες με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ο Μπλίνκεν επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Αλβανίας, χαιρετίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η χώρα. Επιπλέον, εστίασε στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η άμυνα, η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η οικονομική ανάπτυξη.

Σημαντική στιγμή της επίσκεψης ήταν η συνάντηση του Μπλίνκεν με την αλβανική νεολαία στο πλαίσιο ενός φόρουμ στην "Πυραμίδα". Εκεί, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των νέων στην οικοδόμηση ενός δημοκρατικού και ευημερου μέλλοντος για την Αλβανία. Ενθάρρυνε τους νέους να αγκαλιάσουν τις αξίες της διαφάνειας, της λογοδοσίας και του ενεργού πολιτισμού.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν έλαβε χώρα σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται. Ο Αμερικανός υπουργός εξήρε την αταλάντευτη υποστήριξη της Αλβανίας προς την Ουκρανία, χαιρετίζοντας την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και την υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Αλβανία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Αλβανία για την υποδοχή Αφγανών προσφύγων μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Η Αλβανία, με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη, άνοιξε τις πόρτες της σε εκατοντάδες Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ, προσφέροντάς τους ασφάλεια και ένα νέο ξεκίνημα.

...

Ο Μπλίνκεν θα εγκαινιάσει στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας Ervin Karamuço δήλωσε αλβανικό κανάλι ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken στην Αλβανία θα πραγματοποιηθεί πριν από τα εγκαίνια του παραρτήματος τ...

Κάθε φορά που γίνεται αναφορά στη δικαστική μεταρρύθμιση, Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Αλβανία σπεύδουν να την πουλήσουν ως επιτυχημένη ιστορία. Πρόσφατα, ο νομικός σύμβουλος στην πρεσβεία των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Μπάκμαν, σε συνάντηση στη Σκόδρα, χαρακτήρισε το SPAK ένα κόσμημα που πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό τους. Ο Blinken μίλησε για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ως μια διαδικασία, η οποία δεν ήταν καν τέλεια.


«Η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη δεν ήταν εύκολη, τέλεια ή γρήγορη, αλλά δείχνει αποτελέσματα, όπως περιέγραψε ο πρωθυπουργός. Σήμερα συναντήθηκα και με εισαγγελείς και δικαστές. Τους βοηθάμε στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες. Οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι λογοδοτούν. Μέλη του οργανωμένου εγκλήματος πηγαίνουν στη φυλακή και χάνουν τις περιουσίες τους. Αυτή είναι λοιπόν μια ισχυρή διαδικασία. Αλλά είναι μια διαδικασία. Και προχωρά μπροστά», είπε.

Δείτε παρακάτω τη συνέντευξη Τύπου:

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου