Οι διασυνδέσεις του πρώην συμβούλου της Xhacka με τον αδερφό του Ράμα και πώς διέφυγε από τις ισπανικές αρχές

Οι διασυνδέσεις του πρώην συμβούλου της Xhacka με τον αδερφό του Ράμα και πώς διέφυγε από τις ισπανικές αρχές

Ο στενός φίλος του Olsi Rama (αδερφός Έντι Ράμα) και πρώην σύμβουλος της Olta Xhaçka (πρώην ΥΠΕΞ Αλβανίας), Amant Josifi, που συνελήφθη στο Ντουμπάι, είχε καταφέρει να ξεφύγει από τις αρχές όταν μια ειδική ομάδα της ισπανικής αστυνομίας είχε αποσταλεί να τον συλλάβει στην Αλβανία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την αλβανική αστυνομία να χαρακτηρίσει τη σύλληψή του στο Ντουμπάι κοινή επιτυχία με ξένους συνεργάτες.

Μάλιστα, η αλβανική αστυνομία δυσκολεύτηκε να προσεγγίσει τον Josifi, λόγω των διασυνδέσεών του με τα υψηλά επίπεδα εξουσίας. Στα 26 του διορίστηκε σε θέση που του πρόσφερε ασφάλεια, ως σύμβουλος της τότε υπουργού Άμυνας Olta Xhaçka.

Αν και σε νεαρή ηλικία, ο Amant Josifi δημιούργησε κερδοφόρες διασυνδέσεις με μια ομάδα νέων μορφωμένων στη Δύση που κατάφεραν να αποσπάσουν δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαίους πολίτες, μέσω απάτης με τηλεφωνικά κέντρα. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας, Olta Xhaçka, δεν εξήγησε ποτέ ποια ήταν η σύσταση που έφερε τον 26χρονο Amant Josifi στο γραφείο της ως σύμβουλο.

Εκτός από τον σύμβουλο της Xhaçka, ο Amant Josifi αποδείχθηκε επίσης επιχειρηματικός εταίρος με τον αδελφό του πρωθυπουργού, Olsi Rama. Πρόκειται για την εταιρεία με την επωνυμία Pegasus Communications, όπου ο Josifi ήταν συνεργάτης με τον Olsi Rama, τον μικρότερο αδερφό του πρωθυπουργού Edi Rama.

Ο Olsi Rama κατείχε το 35% των μετοχών της εταιρείας Pegasus Communicatios, ενώ το 30% του Amant Josifi. Ούτε ο Olsi Rama δεν έχει μιλήσει σε καμία περίπτωση για τη σχέση που είχε με τον Amant Josif, αφού τον Νοέμβριο του περασμένου έτους καταζητήθηκε από το Δικαστήριο της Ισπανίας για τα ποινικά αδικήματα «Απάτη με επιβαρυντικές περιστάσεις», «Ηλεκτρονικό έγκλημα», «Σχέδιο πυραμίδα» και «εγκληματική οργάνωση».

Δημοσίευμα του δικτύου δημοσιογράφων OCCRP αποκάλυψε για πρώτη φορά το σχέδιο απάτης «call center» από τη Γεωργία μέχρι τα Τίρανα και αποκάλυψε ότι το σημείο επαφής στην Αλβανία ήταν ο Amant Josifi.

«Ο 31χρονος Josifi έχει ισχυρούς δεσμούς στην Αλβανία. Είναι επίσημος σύμβουλος της Υπουργού Άμυνας από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν διορίστηκε από την Olta Xhaçka, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Edi Rama.

Ο Josifi είναι επίσης πρώην επιχειρηματικός εταίρος του αδελφού του πρωθυπουργού, Ols (Olsi) Rama, με τον οποίο ήταν συνιδιοκτήτης μιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τηλεμάρκετινγκ, Pegasus Communications Shpk, έως ότου ο Josifi πούλησε τις μετοχές του τον Δεκέμβριο του 2017. Η μητέρα του, Pranvera Strakosha, είναι πρώην δικαστής που τώρα είναι Επίτροπος για την Εποπτεία των Δημοσίων Υπηρεσιών, διαμεσολαβητής επιφορτισμένη με την προστασία των δικαιωμάτων των κρατικών υπαλλήλων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του OCCRP, ο Josifi επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεφωνικό κέντρο στην Αλβανία και ότι είχε παρευρεθεί στο πάρτι Milton Group (η μητρική εταιρεία της απάτης) τον Ιανουάριο. Ωστόσο, αρνήθηκε οποιαδήποτε επίσημη σύνδεση με το Milton Group και είπε ότι το κέντρο του ήταν εντελώς ξεχωριστό.

Είπε ότι ήταν «μόνο σε διακοπές» στο Κίεβο κατά τη διάρκεια των διακοπών και είχε συναντήσει τον David Todua (τον επικεφαλής του προγράμματος ponzi)», αναφέρει το OCCRP.

Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στη λεγόμενη ομάδα Milton, μια ομάδα ατόμων με εκπαίδευση στη Δύση που δημιούργησαν ένα πρόγραμμα απάτης σε τηλεφωνικά κέντρα και κατάφεραν να εκβιάσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Επικεφαλείς της ομάδας ήταν οι David Todua, Rati Tchelidze, Guram Gogeshvili, Joseph Mgeladze και Michael Benimini.

Ο Josifi ήταν γνωστός τους, ο οποίος διηύθυνε το αλβανικό υποκατάστημα. Ο όμιλος Milton κατάφερε να ξεγελάσει τα θύματά του για να δημιουργήσουν πλαστά έγγραφα πείθοντάς τα ότι κέρδιζαν στο χρηματιστήριο, σε ορισμένες περιπτώσεις κλέβοντας εκατοντάδες χιλιάδες λίρες. Μια επενδυτική επωνυμία του ομίλου Milton υποστήριξε ακόμη και μια κορυφαία ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα και διαφημίστηκε σε μεγάλες εφημερίδες, προσδίδοντας αξιοπιστία σε πιθανούς επενδυτές.

Η Milton Group Brands είχε χώρους γραφείων σε πολλές πολιτείες. Τα περισσότερα θύματα εγγράφηκαν αφού είδαν μια διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα σε 48 ώρες έλαβαν κλήση. Η αστυνομία λέει ότι το εγκληματικό δίκτυο έχει κερδίσει περίπου 2,4 δισ. ευρώ μέσω απάτης.

Στην άλλη άκρη του τηλεφώνου ήταν συνήθως ένα τηλεφωνικό κέντρο, με τα ίδια χαρακτηριστικά με μια νόμιμη επιχείρηση, ένα σύγχρονο γραφείο με τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, μηνιαίους στόχους και μπόνους, ρεπό και διαγωνισμούς για τον καλύτερο χειριστή. Μερικά τηλεφωνικά κέντρα έπαιζαν μουσική παρακίνησης στο παρασκήνιο.

Τα θύματα καταγράφηκαν με εικονικά σήματα που δημιουργήθηκαν από τον όμιλο Milton. Ορισμένοι έλαβαν οδηγίες να κατεβάσουν ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή τους που επιτρέπει στον απατεώνα να ελέγχει εξ αποστάσεως τον υπολογιστή τους και να εκτελεί συναλλαγές για λογαριασμό του πελάτη. Οι πελάτες νόμιζαν ότι έκαναν έξυπνες κινήσεις σε πραγματικές ανταλλαγές, αλλά τα χρήματά τους απλώς τους τα έκλεψαν.

Στην Αλβανία συνελήφθησαν πέρυσι 4 συνεργάτες του Amant Josif, ενώ ο ίδιος δραπέτευσε από τις χειροπέδες. Στα ΜΜΕ αναφέρθηκε ότι λίγες ώρες πριν την έναρξη της αστυνομικής δράσης για τη σύλληψή του άδειασαν επειγόντως τα γραφεία του τηλεφωνικού κέντρου και ο Josifi έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Το όνομά του δεν αναφέρθηκε καν στο συνέδριο που έκαναν οι εισαγγελείς του SPAK.

Η Irisa Puca, ο Adrian Korriku, ο Bernardo Saraçaj και ο Erind Pysqyli είναι οι 4 συλληφθέντες στη διεθνή επιχείρηση που ηγήθηκε η Eurojust, η Europol και η Ισπανική Πολιτική Φρουρά. Στη συνέχεια, οι έρευνες επεκτάθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αλβανία, η Γεωργία, τα Σκόπια, η Βουλγαρία και η Ουκρανία.

...

Ο πρώην σύμβουλος της Olta Xhacka συνελήφθη στο Ντουμπάι από την Europol

Ο στενός φίλος του Olsi Rama (αδερφός Έντι Ράμα) και πρώην σύμβουλος της Olta Xhaçka (πρώην ΥΠΕΞ Αλβανίας), Amant Josifi, συνελήφθη στο Ντουμπάι. Στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2022, σε συνεργασία με την...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου