Μπελέρης: «Εσείς κ. Ράμα με εμποδίζετε να ορκιστώ δήμαρχος και όχι η δικαιοσύνη»

Μπελέρης: «Εσείς κ. Ράμα με εμποδίζετε να ορκιστώ δήμαρχος και όχι η δικαιοσύνη»

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας, Φρέντης Μπελέρης αντέδρασε μετά τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για το θέμα της ορκωμοσίας του. Όπως γράφει, δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να απέρριψε το αίτημά του για ειδική άδεια ορκωμοσίας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο το Δικαστήριο είπε ότι αυτή η άδεια είναι αρμοδιότητα του Διευθυντή των Φυλακών, όπου και βρίσκεται.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του Φρέντη Μπελέρη:

Εσείς κ. Ράμα με εμποδίζετε να ορκιστώ δήμαρχος και όχι η δικαιοσύνη

Με αναρτήσεις του ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ισχυρίζεται με κάθε ευκαιρία ότι είναι «οι ανεξάρτητες δικαστικές αρχές» που απαγορεύουν να εξέλθω με άδεια από τη φυλακή και να ορκιστώ Δήμαρχος στη Χειμάρρα.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να μου απαγορεύει να ορκιστώ. Αντιθέτως, στην απόφαση 226 του Ειδικού Πρωτοδικείου για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα που εκδόθηκε στις 26 Ιουνίου 2023, για να εξετάσει αίτημά μου για χορήγηση άδειας προκειμένου να ορκιστώ ως δήμαρχος, αναφέρεται ότι

«το δικαστήριο διαπιστώνει πως… δεν είναι η αρμόδια αρχή που αποφασίζει την έγκριση της αδείας που ζητά το υπό ανάκριση πρόσωπο».

Ποια είναι η αρμόδια αρχή για τη χορήγηση αδείας; Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Εκτέλεσης Ποινικών Αποφάσεων όπου βρίσκομαι και η Γενική Διεύθυνση Φυλακών. Πρόκειται για απλές διοικητικές υπηρεσίες και όχι «ανεξάρτητες δικαστικές αρχές».

Έχω υποβάλλει τρεις αιτήσεις προς τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών. Σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωμένοι να απαντούν εντός 24 ωρών. Δύο φορές απέρριψαν (με καθυστέρηση) το αίτημά μου. Στην τρίτη αίτησή που υπεβλήθη στις 24 Αυγούστου έχουν ξεχάσει να απαντήσουν...

Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι Αλβανοί πολίτες έχουμε δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, με εξαίρεση τους καταδικασθέντες για σοβαρά εγκλήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο στις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 δόθηκε ειδική άδεια σε 26 κρατούμενους στις φυλακές του δήμου Κούκες, να ψηφίσουν. Συνοδεία αστυνομικών μετέβησαν από τις φυλακές στο εκλογικό τμήμα υπ' αριθμ. 0647/01 που είχε συσταθεί στην Πολυκλινική Κούκες και άσκησαν το συνταγματικό τους δικαίωμα του εκλέγειν.

Αντιστοίχως δύο φορές στο παρελθόν δόθηκε ειδική άδεια σε εκλεγμένους βουλευτές που ήσαν προφυλακισμένοι να ορκιστούν. Πρόκειται για τις περιπτώσεις των βουλευτών Azgan Haklaj το 2001 και Mark Frroku το 2015. Έτσι διασφαλίστηκε το συνταγματικό τους δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Παραμένω επί 119 ημέρες προφυλακισμένος στις αλβανικές φυλακές για υποτιθέμενο αδίκημα ύψους 340 ευρώ. Σύμφωνα με τους αλβανικούς νόμους τεκμαίρεται μέχρι τη δίκη μου ότι είμαι αθώος και διατηρώ πλήρως το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Αυτό είναι και το τεκμήριο αθωότητας που ανέφερε με το ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα EPP Group in the European Parliament και τόσο ενόχλησε τον πρωθυπουργό κ. Ράμα.

Από τον πρωθυπουργό περιμένω τρία πράγματα:

  1. Να μην ξαναπεί ότι υπάρχει δικαστική απόφαση που απαγορεύει την ορκωμοσία μου. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
  2. Να δώσει εντολή στους υφισταμένους του δηλαδή στον Διευθυντή του Ιδρύματος Εκτέλεσης Ποινικών Αποφάσεων όπου βρίσκομαι ή στη Γενική Διεύθυνση Φυλακών, να μεταβώ συνοδεία αστυνομικών στη Χειμάρρα και να ορκιστώ, όπως αντιστοίχως έγινε με τους κρατουμένους στις φυλακές Κούκες.
  3. Μέχρι τη δίκη μου να πάψει με δημόσιες δηλώσεις και ομιλίες του για το πρόσωπό μου να προσπαθεί να επηρεάσει τις δικαστικές αρχές.

Φρέντης Μπελέρης

Φυλακές Δυρραχίου, 6 Σεπτεμβρίου 2023


Ράμα: Η Ελλάδα επιμένει να λύσω το θέμα Μπελέρη όπως αυτή νομίζει, αγνοώντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης

Η αναφορά του Ράμα στην στάση της Ελλάδας για την υπόθεση Μπελέρη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνέλευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Από τη Συνέλευση του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Α...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου