Συρίγος: Αν ο Μπελέρης εκπέσει θα επέλθει επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας (βίντεο)

Συρίγος: Αν ο Μπελέρης εκπέσει θα επέλθει επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας (βίντεο)

Αυστηρό μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης μετέφερε ο Άγγελος Συρίγος στα Τίρανα για την υπόθεση Μπελέρη

Στα Τίρανα βρέθηκε σήμερα ο Άγγελος Συρίγος για να επισκευθεί στις φυλακές τον δήμαρχο Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη, εκπροσωπώντας την Ελληνική κυβέρνηση.

Έξω από τις εγκαταστάσεις των φυλακών μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Συρίγος έκανε δηλώσεις στα αλβανικά ΜΜΕ όπου ανέφερε τα παρακάτω:

Ήρθα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του κόμματος της νέας δημοκρατίας για να δω τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας που βρίσκεται στη φυλακή για σχεδόν 3 μήνες.

Η αποτυχία των αλβανικών αρχών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απελευθέρωσή του ή να τον αφήσουν να ορκιστεί δημιουργεί πολύ σοβαρό κίνδυνο απομάκρυνσής του από το γραφείο του δημάρχου. Αυτό θα προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Εδώ έχουμε τρία ζητήματα. Το πρώτο του κράτους δικαίου, το δεύτερο είναι το τεκμήριο της αθωότητας και το τρίτο ο σεβασμός των πολιτικών δικαιωμάτων. Θα μιλήσω για το τρίτο θέμα. Δεν είναι κατανοητό από εμάς και την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί ένας άνθρωπος που έχει εκλεγεί και δεν έχει περάσει από κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να πάει στο γραφείο του δημάρχου για να ορκιστεί.

Είναι ένα σοβαρό θέμα για εμάς. Και δεν έχει να κάνει με το ότι είναι στη φυλακή. Τα θέματα αυτά λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδέχεται να ενταχθούν στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Κράτος Δικαίου, Τεκμήριο Αθωότητας και σεβασμός των πολιτικών δικαιωμάτων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου