Ο Βορειοηπειρώτης γιατρός του Οικουμενικού Πατριάρχη Γέωργιος Ντάγγας

Ο Βορειοηπειρώτης γιατρός του Οικουμενικού Πατριάρχη Γέωργιος Ντάγγας

Πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ προχώρησε και σε μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση.

Για το ποιος όμως είναι ο επιστήμονας που προχώρησε στο χειρουργείο, λίγοι το γνωρίζουν ή καλύτερα λίγοι μπορεί να έχουν αναρωτηθεί. Σημασία έχει πως όλα είχαν αίσιο τέλος και ο Πατριάρχης επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη υγιής.

Ωστόσο ψάχνοντας και διαβάζοντας διάφορες αναφορές για το πρόσωπο του χειρουργού του, ανακαλύψαμε πως πρόκειται για έναν Έλληνα λαμπρό επιστήμονα, με καταγωγή μάλιστα από την Βόρειο Ήπειρο και συγκεκριμένα από το Λόγγο της Άνω Δρόπολης.

Στο παρακάτω κείμενο του κυρίου Χρήστου Πλέγκα, επίσης Βορειοηπειρώτη, μαθαίνουμε για την πορεία του Βορειοηπειρώτη γιατρού Γεωργίου Ντάγγα:

«Φούρναρης Γεώργιος Ντάγγας - Δικηγόρος και Βουλευτής Δημήτριος Ντάγγας - Ιατρός Γεώργιος Ντάγγας

Πριν από χρόνια το γραφείο μου στεγαζόταν σε ένα διαμέρισμα της οδού Σωτήρος Διός στον Πειραιά, ιδιοκτήτης του ήταν ο Γεώργιος Ντάγγας (1905 - 2002). Όταν ήλθε η στιγμή να υπογράψουμε την ανανέωση του μισθωτηρίου και καθώς είχα μάθει ότι ο εν λόγω ιδιοκτήτης ήταν ασθενής, ζήτησα να τον επισκεφθώ στο σπίτι του στην Νέα Κηφισιά.

Αφού τον συνάντησα, τον ρώτησα εάν ήταν Ηπειρώτης, μια και το επώνυμό του ήταν δισύλλαβο και ομοίαζε με το δικό μου. Με είπε ότι ο πατέρας του Δημήτριος Ντάγγας είχε γεννηθεί στην Βόρειο Ήπειρο, του είπα ότι και ο πατέρας μου είχε γεννηθεί στην Βόρειο Ήπειρο, άρα ήμασταν πατριώτες...

Ενώ συζητούσαμε, κτύπησε το κινητό μου, από τις φυλακές του Κορυδαλλού κάποιοι κρατούμενοι τούρκοι διακινητές λαθρομεταναστών με ζητούσαν για συμβουλές. Μόλις ο Δημήτριος Ντάγγας άκουσε την τηλεφωνική συζήτηση, συγκινήθηκε και με μίλησε στα τούρκικα, για το ότι γεννήθηκε στο Πασάμπαχτσε της ανατολικής ακτής του Βοσπόρου και ότι ο πατέρας του διατηρούσε εκεί φούρνο, το δε σπίτι τους ήταν πάνω από τον φούρνο και πλησίον της βαπορόσκαλας.

Επίσης με είπε ότι και ο φούρνος στο γειτονικό Βέικοζ ήταν του πατέρα του. Στην συνέχεια με εξήγησε το πως πήγαινε κάθε πρωί με το βαπόρι απέναντι στο Μπεμπέκι, όπου μαθήτευσε στο εκεί Δημοτικό σχολείο του Αμερικάνικου Κολλεγίου Θηλέων, ότι φορούσε κοντά παντελόνια και παπιγιόν, ότι ο καπετάνιος του ατμόπλοιου κάθε πρωί σφύριζε πριν φθάσει στο Πασάμπαχτσε, ώστε η μητέρα του να τον πάει στην βαπορόσκαλα, ότι πριν επέλθει η Μικρασιατική καταστροφή, ο πατέρας του προέβλεψε τα κακά μαντάτα, πούλησε τους δύο φούρνους του και οικογενειακά έφυγαν για την Ελλάδα, ότι σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών, έγινε δικηγόρος και αργότερα Βουλευτής στην Β΄ Πειραιώς με την Ένωση Κέντρου, τέλος με είπε ότι ήταν περήφανος για τον γιό του που σπούδασε ιατρός στην Αθήνα και υπηρετούσε σε ένα μεγάλο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Λίγα χρόνια αργότερα απέθανε ο Δημήτριος Ντάγγας και στο γραφείο μου ήλθε να με επισκεφθεί ο εξ Αμερικής γιός του Γεώργιος, χάρηκε που με γνώρισε και ανταλλάξαμε πληροφορίες για τις κοινές ρίζες και τους κοινούς τόπους καταγωγής μας (Β. Ήπειρος - Πόλη)...

Μόλις χθες έμαθα ότι ο ευρισκόμενος στην Νέα Υόρκη Πατριάρχης μας εισήλθε στο Νοσοκομείο και είδα τον θεράποντα Ιατρό Του Γεώργιο Ντάγγα να φορά το παπιγιόν του, ξύπνησαν οι ως άνω μνήμες και σκέφθηκα να τις μοιραστώ μαζί Σας.

Ευχές για περαστικά στον Πατριάρχη μας...»

Ο Γιώργος Ντάγκας είναι καθηγητής Ιατρικής στο Mount Sinai School of Medicine και διευθυντής Καρδιαγγειακής Καινοτομίας στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Mount Sinai Medical Center της Νέας Υόρκης.

Το τμήμα, που ανέλαβε ο Δρ. Ντάγκας, κάνει όλες τις μη χειρουργικές επεμβατικές πράξεις για τη θεραπεία των περισσοτέρων καρδιαγγειακών παθήσεων (όπως stent, αγγειοπλαστική και αθηρεκτομή), χρησιμοποιώντας καθιερωμένες αλλά και καινοτόμες τεχνικές για την πρόληψη και διάλυση θρομβώσεων των στεφανιαίων και περιφερικών αρτηριών.

Ο Δρ. Ντάγκας είναι Πρόεδρος του American College of Cardiology Interventional Scientific Council και έχει υπάρξει διαχειριστής του Society for Cardiovascular Angiography & Interventions (SCAI). Για πολλά συναπτά έτη ήταν ο συνδιευθυντής στα ετήσια συνέδρια Διακαθετηριακής θεραπείας καρδιαγγειακών παθήσεων που πραγματοποιούνταν τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την Ευρώπη αλλά και μέλος της επιτροπής πολλών διεθνών διασκέψεων όπως οι ACCi2, ACCIS και SCAI.

Ολοκλήρωσε τις ιατρικές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε την άσκηση του στην Παθολογία στο νοσοκομείο Miriam του Ρόουντ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών και με υποτροφία ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε σχέση με τις καρδιαγγειακές νόσους στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Προτού ενταχθεί στο δυναμικό του Mount Sinai υπήρξε αναπληρωτής καθηγητής της Έδρας Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Κολούμπια και διευθυντής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Επεμβατικής Καρδιολογίας.

Ο Δρ. Ντάγκας έχει λάβει πιστοποίηση από την αμερικανική επιτροπή εσωτερικής παθολογίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων και επεμβατικής καρδιολογίας και από την αμερικανική επιτροπή αγγειακής ιατρικής.

Επίσης, έχει εκλεγεί μέλος σε επτά εθνικές και διεθνείς ιατρικούς συλλόγους (AHA, ACC, ACCP, ESC, SCAI, ACP-ASIM, SVM).

Για ακόμη μία φορά οι Βορειοηπειρώτες επιστήμονες ανά τον κόσμο διαπρέπουν και η φιλομάθειά τους, τους οδηγεί σε θέσεις σημαντικές που αφορούν την προσφορά στον άνθρωπο.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου