Δένδιας: «Το επόμενο βήμα ευελπιστώ να είναι η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Αλβανία»

Δένδιας: «Το επόμενο βήμα ευελπιστώ να είναι η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Αλβανία»

Σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Aπόστολο Χονδρόπουλο για τις εξελίξεις στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία. Στην απάντηση του ο Υπουργός εξέφρασε μεν την επιθυμία του να υπάρξει θετική έκβαση στην υπόθεση, παράλληλα όμως έκανε γνωστό πως οι συζητήσεις με την Αλβανία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Παραθέτουμε το απόσπασμα της συνέντευξης:

Πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις με τη γειτονική χώρα για την οριοθέτηση ΑΟΖ;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επιλογή της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με όλες τις γειτονικές χώρες. Έτσι, και με την Αλβανία επιθυμούμε να επιλύσουμε αυτήν την εκκρεμότητα το συντομότερο δυνατό. Όπως δήλωσα πρόσφατα στη Βουλή, στη συζήτηση για την επικύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, το επόμενο βήμα ευελπιστώ να είναι η υπογραφή συμφωνίας με την Αλβανία. Να θυμίσω ότι συμφωνία είχαμε υπογράψει το 2009, η οποία όμως τελικά δεν προχώρησε για τους γνωστούς λόγους. Ελπίζω ότι σύντομα θα καταφέρουμε να πιάσουμε εκ νέου το νήμα των σχετικών συνομιλιών και να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές. Είναι σημαντικό, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και με δεδομένη την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, να κλείνουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει αυτόματα και σε αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων και θα είναι προς όφελος όλων.

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Η προώθηση της πολιτικής της «Μεγάλης...
Αλβανία 1997: Η κατάρρευση των πυραμίδων, η λεηλασ...

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη