Μνημόνιο συνεργασίας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Μνημόνιο συνεργασίας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Το 2025 θα δημιουργηθεί στην Αλεξάνδρεια το πρώτο παράρτημα Ελληνικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος

Σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς, υπεγράφη την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου Μνημόνιο συνεργασίας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στην αίθουσα των Μεγάλων Ευεργετών υπό το βλέμμα των γεννητόρων της Αλεξανδρινής Κοινότητας ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Ανδρέας Βαφειάδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας κάθισαν στο επιβλητικό τραπέζι και υπόγραψαν το Μνημόνιο μιας επωφελούς και για τις δύο μεριές συνεργασίας που χαράσσει με αποφασιστικότητα έναν νέο οδικό χάρτη για το μέλλον της Αλεξανδρινής Κοινότητας, αλλά προσδίδει και στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο πεδίο δόξης λαμπρό.

Το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, τον Πρόεδρο της οποίας εκπροσώπησε στην επίσημη εκδήλωση ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος εξαρχής στήριξε με τις παρεμβάσεις του την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

Παρόντες μεταξύ άλλων στην τελετή ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυκράτιδος Παντελεήμονα, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου ο Γενικός Γραμματέας κ. Νικόλαος Κατσιμπρής, ο Αναπληρωτής Γραμματέας κ. Δημήτρης Κάβουρας, ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Κόπελος και οι Κοινοτικοί Εκπρόσωποι κ. Ιωάννης Σιόκας -πρώην Πρόεδρος και κ. Εμμανουήλ Τατάκης.

Την Πανεπιστημιακή Αρχή συμπληρώνουν ο Αντιπρύτανης κ. Διονύσιο Μαντζαβίνο και η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης κα. Ειρήνη Βιλτανιώτη. Παρούσα και η Διευθύντρια του Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας, κα. Σταυρούλα Σπανούδη με την αρχαιολόγο, διευθύντρια του Ινστιτούτου Αλεξανδρινής Ιστορίας κα. Πέπυ Παπακώστα.

Με άμεσο χρονικό ορίζοντα το 2025 θα δημιουργηθεί στην Αλεξάνδρεια το πρώτο παράρτημα Ελληνικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στο οποίο όπως ανέφερε ο κ. Μπούρας «θα λειτουργήσουν δύο τμήματα, ένα ελληνόφωνο και ένα αγγλόφωνο στα αντικείμενα του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής φιλοσοφίας. Κάθε πρόγραμμα θα μπορεί να δεχθεί περίπου 100 φοιτητές. Θα υπάρχουν δίδακτρα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη. Διδάσκοντες στο παράρτημα θα είναι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και εξωτερικοί συνεργάτες για ένα εξάμηνο.»

Ο κ. Βαφειάδης στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά :«Η πορεία των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, κατέχει περίοπτη θέση στις δέλτους της ιστορίας, οι δε αναρίθμητες διηγήσεις περί της Παροικίας των Αιγυπτιωτών, ενέπνευσαν, συγγραφείς, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και πάσης άλλης μορφής καλλιτεχνών, των οποίων τα έργα επέδρασσαν πολιτισμικά σε όλες τις εποχές που ακολούθησαν, από την εγκατάστασή τους στη φιλόξενη χώρα του Νείλου. Η βάση όμως, για την Πρόοδο, την κοινωνική και οικονομική εξέλιξη των Ελλήνων της Αιγύπτου και δη της Αλεξάνδρειας, αποτέλεσαν τα Σχολεία της. Ήταν εκείνα που διαμόρφωσαν ελληνική συνείδηση στους νέους, ήταν εκείνα που δεν επέτρεψαν στον Αιγυπτιώτη πληθυσμό να εκπέσει στον αναλφαβητισμό, απεναντίας συνέδραμαν στην εγγράμματη ποιοτική του συγκρότηση και την επιστημονική του κατάρτιση. Είναι όλα αυτά τα Σχολεία που εισερχόμενος κάποιος εντός του Ελληνικού Τετραγώνου θα τα δει να στέκουν ακόμα και σήμερα, ως οι ακοίμητοι φρουροί των ελαχίστων εναπομεινάντων μαθητών της Ελληνικής Κοινότητας. Με αυτό το αίσθημα της ιερής ευγνωμοσύνης αλλά και το βάρος της ευθύνης που με διακατέχει, αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερα ευτυχής που ως Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, με την αμέριστη στήριξη όλης της Κοινοτικής Επιτροπής, θα θέσω την υπογραφή μου στο Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ένα Μνημόνιο που πιστεύω ότι θα συμβάλει ιδιαίτερα στον τομέα των συνεργασιών της Κοινότητάς μας, προσδίδοντας ιδιαίτερη αίγλη μέσω της πανεπιστημιακής εκπαιδευτικής αναβάθμισης».

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης και Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτριος Κάβουρας, καθώς και οι πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος.

Με το πέρας της εκδήλωσης ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα ενώ ακολούθησε επίσημο γεύμα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εύχεται από καρδιάς η νέα αυτή συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Πατρών να προσδώσει τα μέγιστα στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, αλλά και σε όλους τους σπουδαστές που θα ωφεληθούν από την υλοποίηση το σπουδαίου αυτού εγχειρήματος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου