Σπυρομήλιο αρχηγέ της Χιμάρας σταυραητέ

Σπυρομήλιο αρχηγέ της Χιμάρας σταυραητέ

Έναν μήνα ακριβώς μετά την κήρυξη του 1ου Βαλκανικού πολέμου ο αξιωματικός της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής Σπύρος Σπυρομήλιος απελευθερώνει μετά από απόβαση την Χειμάρρα εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων. Ήδη η Θεσσαλονίκη είναι μία εβδομάδα απελευθερωμένη, Όμως στο μέτωπο της Ηπείρου ο στρατός είναι καθηλωμένος μπροστά στο Μπιζάνι. Έτσι αποφασίζονται δύο αποβατικές ενέργειες. Μία στους Αγίους Σαράντα που αποτυγχάνει και η άλλη στην Χειμάρρα που στέφεται με επιτυχία.

Στις 5 Νοεμβρίου 1912, στις πρώτες πρωϊνές ώρες ο Σπυρομήλιος, Χειμαρριώτης και ο ίδιος, φθάνει επί του ατμομυοδρόμωνα «Αχελώος», αποβιβάζει δύναμη Χειμαρριωτών εθελοντών και Κρητών χωροφυλάκων και μετά από μια αψιμαχία έμπροσθεν του τουρκικού διοικητηρίου απελευθερώνει την Χειμάρρα. Τις επόμενες ημέρες νικώντας τα οθωμανικά ασκέρια που καταφθάνουν, εδραιώνεται σε όλη την περιοχή της Χειμάρρας. Οι κάτοικοι, όλοι Έλληνες, πανηγυρίζουν και όλα τα χωριά ντύνονται στις γαλανόλευκες. Όμως οι μεγάλες δυνάμεις προορίζουν τα εδάφη της Βορείου Ηπείρου να αποτελέσουν τμήμα του νεοσύστατου αλβανικού κράτους και πιέζουν με εκβιαστικά διλήμματα την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τον στρατό της από τα εδάφη αυτά. Η ελληνική κυβέρνηση υποκύπτει και διατάσσει την αποχώρηση από τα ελληνικότατα, από τα πανάρχαια χρόνια, εδάφη του βορειότερου τμήματος της Ηπείρου.

Πρώτοι ξεσηκώνονται οι Χειμαρριώτες και στις 9 Φεβρουαρίου 1914 ο Σπύρος Σπυρομήλιος κηρύσσει την περιοχή της Χειμάρρας αυτόνομη. Μετά από μία εβδομάδα θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη Βόρειος Ήπειρος και στο Αργυρόκαστρο θα ανακηρυχθεί η Αυτόνομη Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου.

Στις 10 Φεβρουαρίου, την επόμενη ημέρα από την ανακήρυξη της αυτονομίας, κυκλοφορεί στην Χειμάρρα η πρώτη σειρά γραμματοσήμων. Κατασκευασμένα με πρόχειρα μέσα και με αστραπιαία ταχύτητα τα τέσσερα γραμματόσημα της σειράς αξίας 1, 5, 10 και 25 λεπτών. Το χαρτί βρέθηκε εκεί, ένα περίεργο ημιδιαφανές και ανομοιογενές χαρτί. Κατασκευάστηκαν και δυο σφραγίδες. Η μία με την εικόνα του γραμματοσήμου. Η δεύτερη με την αναγραφή της ονομαστικής αξίας. Στην συνέχεια αποτυπώθηκε το μονόγραμμα που υπήρχε στο δακτυλίδι του Σπυρομήλιου ΣΜ. Τυπώθηκαν 1000 σειρές (το 25λεπτο). Οι μικρότερες αξίες σε 1500 έως 1700 αντίτυπα.

Πολύ γρήγορα έγινε γνωστό το γεγονός. Όλοι ζητούσαν να αγοράσουν από τα γραμματόσημα αυτά. Σύντομα έφθασαν αντιπρόσωποι μεγάλων φιλοτελικών οίκων της Ευρώπης που πλήρωναν σε χρυσό για να αποκτήσουν κάποια από αυτά τα γραμματόσημα. Όμως τα περισσότερα είχαν ήδη πουληθεί και κάποια λίγα μόνο είχαν χρησιμοποιηθεί για την αλληλογραφία.

Σήμερα τα γραμματόσημα αυτά είναι σπάνια και πολύ ακριβά. Όμως κυκλοφορούν και «ανατυπώσεις» που κατασκευάστηκαν στην Αθήνα στους επόμενους μήνες σε διαφορετικό όμως χαρτί.

Δημήτρης Περδίκης

Η απελευθέρωση της Χειμάρρας, 22 Δεκεμβρίου 1940
Η δεύτερη απελευθέρωση της Κορυτσάς, 22 Νοεμβρίου ...

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 
  1. Σχόλια (9)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (9)

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Χιμάρα, η αρχαία Χίμαιρα, υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Χαονίας, ενός από τα κράτη της αρχαίας Ηπείρου που άρχιζε από τα νότια της Αυλώνας και έφθανε προς νότο μέχρι τον ποταμό Καλαμά: Άλλες πόλεις της αρχαίας Χαονίας ήσαν το Ωρικόν, η Παλαίστη, η Μαιάνδρεια, η Φοινίκη, το Βουθρωτό κ.α. Το όνομα της Χίμαιρας προέρχεται από το μυθικό τέρας την Χίμαιρα που εφόνευσε ο Βελλεροφόντης, αλλά αργότερα το όνομα της πόλης παρεφθάρη από Χίμαιρα σε Χιμάρα, στα δε τελευταία Βυζαντινά χρόνια εμφανίζεται η γραφή Χειμάρρα όταν εσφαλμένα θεωρήθηκε πως η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τον χείμαρρο. Και οι δύο γραφές λοιπόν ΧΙΜΑΡΑ και ΧΕΙΜΑΡΡΑ πρέπει να θεωρούνται σωστές.
(Τουριστικός οδηγός Χιμάρας, έκδοση Δήμου Χιμάρας 2007, συγγραφή Δημήτρη Περδίκη)

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν εγώ αρχίσω και σε λέω Δημήτριο Πέρδικα και αυτό γίνει συνήθεια αύριο μεθαύριο, θα πει κάποιος "και το Περδίκης και το Πέρδικα είναι σωστό"; Δεν νομίζω.

This comment was minimized by the moderator on the site

Χιμάρα είναι και όχι Χειμάρρα (αφού εσφαλμένα θεωρήθηκε πως η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τον χείμαρρο)

This comment was minimized by the moderator on the site

Η ορθή γραφή της Χιμάρας, ως προερχόμενη από την θεότητα των καταιγίδων, του χειμώνα και των αστραπόβροντων Χίμαιρα είναι με γιώτα και ένα ρο, κι όχι με ει και δύο ρ ( Χειμάρρα) καθώς δεν προέρχεται όπως νομιζόταν από τη θέση της μεταξύ δύο χειμάρρων. Στον χώρο της υπήρχε άλλωστε η αρχαία πόλη Χίμαιρα. Η αναφορά της ηπειρωτικής Χιμάρας βρίσκεται για πρώτη φορά στον Συρακούσιο ποιητή Θεοδωρίδα. Επιτύμβιο επίγραμμα της Ελλην. Ανθολογίας (7, 529) αναφέρει:

Η παλικαριά τον άντρα στον ουρανό και στον Άδη τον φέρνει.
Έτσι και τον γιο του Σώσανδρου, το Δωρόθεο, μες τη φωτιά το ρίχνει.
Γιατί, ζητώντας λεύτερη στην Φθία μέρα, καραβοτσακίστηκε ανάμεσα στους Σηκούς και στη Χιμάρα.


Ο Μ. Δένδιας εξηγεί πώς Σηκοί είναι το Sicum, σημερινό Σεμπενίκο της Δαλματίας. Χιμάρα δε η γνωστή. (Απουλία και Χιμάρα, Αθήνα, 38, 1927).

Η συνέχεια εδώ: Χιμάρα ή Χειμάρρα ποια είναι η σωστή γραφή;

This comment was minimized by the moderator on the site

Simasia exei oti Arxigos tis Ximaras o Spiromilios einai stin kardia kathe gnisiou Ximarioti...en to metaksi synexiste na liste tin onomasia tis Ximaras se afto to arthro.

This comment was minimized by the moderator on the site

Άν νομίζεις ότι η γλώσσα και η ιστορία του τόπου μας είναι αντικείμενο ειρωνείας και εμπαιγμού και σαφώς άσκοπο, παρατήρησε! Αν βαφτίσει ο καθένας τον Σπυρομήλιο και όχι μόνο, με ότι όνομα θέλει, όπως Χιμάρμπεη ή όπως αλλιώς του καπνίσει ή του έρθει, εκεί εξίσου θα μιλήσω και θα μιλήσω με αλήθεια και με στοιχεία. Όσο για την καρδιά, άν σβήσουν κάτι από την μνήμη μας, πώς θα το θυμάται η καρδιά μας ? Ευχαριστώ εκ προοιμίου την συντακτική ομάδα για την κατανόησή της στην χρήση της γλώσσας, που φυσικά μου έμαθαν οι αγράμματοι πρόγονοί μου! Όπως έλεγε και ο μεγάλος φιλόσοφος-στοχαστής Λούντβιχ Βίτγκενσταιν Τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Χίμαιρα είναι ο θηλυκός τράγος άρα η αίγα,δηλαδή η γίδα και χίμαρος είναι ο τράγος όπως μας μαρτυρά η Ιλιάδα του Ομήρου. Το τοπωνύμιο Χειμάρρα όπως ορθώς και καθ έξιν ορθά είναι εγγεγραμμένο και εξεφθογγισμένο ήτοι λαλούμενο και αεί ποτέ και κάποτε προφερόμενο και προσφερόμενο από παλαιόθεν προκύπτει ως εξής. χειμάρ-ροος, -ον, σε Αττ. συνηρ. -ρους, -ουν, και χείμαρ-ρος, -ον (ῥέω)· I. 1. αυτός που ρέει το χειμώνα, μουσκεμένος από το νερό της βροχής και το λιωμένο χιόνι, ποταμὸς χείμαρρος, σε Ομήρ. Ιλ., Ηρόδ.· παρὰ ῥείθροισι χειμάρροις, σε Σοφ.· φάραγγες ὕδατι χειμάρρῳ ῥέουσαι, σε Ευρ. II. 1. ως ουσ. (χωρίς το ποταμός), χείμαρρος, σε Ξεν., Δημ. 2. όπως χαράδρα II. 2., σωλήνας, σε Δημ.

Τα ανωτέρω ευρίσκονται ενθάδε ή και παρατίθενται εδώ, ως άνω και ηντλήθησαν ουχί εξηντλήθησαν υπό του υπεράχρονου ελληνικού λεξικού και λεξιλογίου προς γνώσιν και επίρρωσιν όλων των ενδιαφερομένων. Τή αυτή και ιδία τιμή του παρόντος λόγου φέρει ό έν τε επί τό όλον καί κοινόν Ολύμπιος Ηρακληδεύς του Αγαμέμνωνος και της Κλεοπάτρας Αλεξανδρινός Εν Δελφοίς τή Ποσειδαιόνος Δεύτερη

This comment was minimized by the moderator on the site

Χίμαιρα ήταν και μία μυθική 'θεά' των καταιγίδων, της έντονης βροχής και των αστραπών, κ.α. Χίμαιρα επίσης ήταν ένα μυθικό τέρας με κεφάλι αγελάδας (αίγας).

This comment was minimized by the moderator on the site

"απόβαση την Χειμάρρα εν ονόματι", "ο Σπυρομήλιος, Χειμαρριώτης"

Όχι Χειμάρρα και Χειμαρριώτης αλλά Χιμάρα και Χιμαριώτης. Κατά πάσα πιθανότητα είναι από το "Χίμαιρα" και όχι από τη λέξη "χείμαρρος"

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη