Προκόπιος: Η Ήπειρος κατοικούνταν από Έλληνες έως την Επίδαμνο

Προκόπιος: Η Ήπειρος κατοικούνταν από Έλληνες έως την Επίδαμνο

Σύμφωνα με τον Προκόπιο (500-565 μ.Χ) κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα η Ήπειρος έως την Επίδαμνο (σημερινό Δυρράχιο στην κεντρική Αλβανία) κατοικούνταν από Έλληνες Ηπειρώτες.

«του δε κόλπου εκτός πρώτοι μεν Έλληνές είσιν, Ηπειρώται καλούμενοι, άχρι Επιδάμνου πόλεως, ήπερ επιθαλασσία οικείται.»

Συμπερασματικά, η Ήπειρος έως την κεντρική Αλβανία εξακολουθεί κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα να κατοικείται αμιγώς από Έλληνες.

Μέσω αυτών των αδιαμφισβήτητων στοιχειών για ακόμη μια φορά φανερώνεται η επί αιώνων παρουσίας μας στο χώρο έως και τη σημερινή μέση Αλβανία, την ίδια στιγμή που η πρώτη αναφορά για Αλβανούς γίνεται μετά τον 11ο αιώνα.

Σε ένα χώρο όπως η Αλβανία, όπου έδρασαν δύο πολυγραφότατοι λαοί, οι Έλληνες και οι Λατίνοι, θα ήταν αδύνατον να μην αναφερθούν στην παρουσία αυτού του λαού στην περιοχή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της μη αυτοχθονίας τους. Οι Αλβανοί είναι επήλιδες σε εδάφη Ελληνικά. Καλό είναι λοιπόν να μην εκπλήσσονται που μόνο ελληνικές αρχαιότητες ανευρίσκονται στη χώρα τους.

* Παρατηρούμε ότι ενώ τον 6ο αιώνα έχει περιοριστεί η χρήση του ονόματος «Έλληνας» με την εθνοτική του σημασία και έχει αντικατασταθεί με το όνομα «Γραικός», ωστόσο δεν έχει εκλείψει η χρήση του εντελώς.

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Εκδήλωση στην Κορυτσά με θέμα τη ζωή των Βλάχων (φ...
Το Σχολείο Δερβιτσάνης τίμησε την Διεθνή Ημέρα Ειρ...

Σχετικά άρθρα