Τράπεζα Αλβανίας: Η ενίσχυση του λεκ αποτυπώνει οικονομικές αλλαγές

Χαρτονομίσματα ΛΕΚ Αλβανίας

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας, Gent Sejko, απέδωσε την ενίσχυση του λεκ έναντι των ξένων νομισμάτων από το 2018 στις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές της αλβανικής οικονομίας, όπως η άνοδος των εξαγωγών, η άνθιση του τουρισμού και η αύξηση των εμβασμάτων. Όπως υπογράμμισε, η σταθερή πορεία του εθνικού νομίσματος συμβάλλει στον περιορισμό του πληθωρισμού, στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Η Τράπεζα της Αλβανίας, πρόσθεσε, ενίσχυσε τα συναλλαγματικά αποθέματα μέσω στρατηγικών παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος. Παράλληλα, χαρακτήρισε την ένταξη της χώρας στη SEPA, από τις 7 Οκτωβρίου 2025, ως σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, που θα μειώσει το κόστος των διασυνοριακών συναλλαγών και θα εξοικονομήσει έως 20 εκατ. ευρώ ετησίως για πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο κ. Sejko τόνισε, τέλος, ότι οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής περιλαμβάνουν τη μείωση χρήσης μετρητών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσω σύγχρονων υποδομών πληρωμών και διατήρησης της μακροοικονομικής σταθερότητας.

Στηρίξτε μας με μια δωρεά

Δωρεά μέσω PayPal
Μοιράσου το
Σχολίασε

Αφήστε μια απάντηση

Το σχόλιο θα ελεγχθεί πριν τη δημοσίευση του.