Σε φάση παρατεταμένων διαπραγματεύσεων παραμένει το σχέδιο αξιοποίησης του νησιού Sazan (Σάσων), με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα να επιχειρεί να βάλει τέλος στα σενάρια περί «εκποίησης» του νησιού, αλλά και να αναδείξει τη στρατηγική σημασία της επένδυσης για τη νότια ακτογραμμή της χώρας.
Μιλώντας σε εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου στην Αυλώνα, ο ίδιος έδωσε έμφαση όχι τόσο στο ίδιο το project, όσο στις αλυσιδωτές επιπτώσεις που, όπως υποστήριξε, θα επιφέρει στην τοπική οικονομία. Προέβλεψε αύξηση της αξίας γης και ακινήτων, αλλά και ενίσχυση της ζήτησης για νέες επενδύσεις, σημειώνοντας ότι η επόμενη πενταετία ενδέχεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της περιοχής.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η εμπλοκή του Αμερικανού επενδυτή Jared Kushner, γαμπρού του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump. Ο Αλβανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία πώλησης, επιμένοντας ότι το νησί παραμένει κρατική περιουσία. Την ίδια στιγμή, διευκρίνισε ότι το αλβανικό Δημόσιο θα συμμετέχει με μετοχικό ρόλο στην εταιρεία που θα αναλάβει την επένδυση και τη διαχείριση του νησιού, επιδιώκοντας να διασφαλίσει λόγο και έλεγχο στην εξέλιξη του project.
Σε αντίθεση με τα αρχικά σενάρια, το σχέδιο φαίνεται να έχει περιοριστεί σε κλίμακα. Όπως ανέφερε, προβλέπονται λιγότερες παρεμβάσεις δόμησης και μεγαλύτερη έμφαση σε πολιτιστικές και καλλιτεχνικές χρήσεις, με στόχο ένα πιο «ήπιο» μοντέλο ανάπτυξης. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστού θερέτρου με ελεγχόμενη πρόσβαση, υποστηρίζοντας ότι ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός.
Η νέα τοποθέτηση του Ράμα για το project αξιοποίησης του νησιού δεν περνά απαρατήρητη, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό που είχε παρουσιαστεί. Στα πρώτα στάδια της συμφωνίας με τον όμιλο του Jared Kushner, είχε γίνει λόγος για ανάπτυξη κλειστού, υψηλών προδιαγραφών τουριστικού θερέτρου, με συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά σχέδια που είχαν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Το γεγονός ότι πλέον γίνεται λόγος για περιορισμένη δόμηση και ανοικτή πρόσβαση ερμηνεύεται από ορισμένους ως ένδειξη αναπροσαρμογής ή και εμπλοκής στη μέχρι τώρα πορεία της συμφωνίας.
Ο ίδιος ο Ράμα, πάντως, επιχείρησε να συνδέσει το συγκεκριμένο εγχείρημα με ένα ευρύτερο πλέγμα επενδύσεων στην απέναντι ακτή, όπου ήδη υλοποιούνται έργα με τη συμμετοχή διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων. Κατά την εκτίμησή του, η συνδυαστική ανάπτυξη αυτών των projects μπορεί να μετατρέψει την Αυλώνα σε ισχυρό πόλο έλξης για τον διεθνή τουρισμό.


Α, μπράβο! Κι εμείς είχαμε πιστέψει ότι θα γινόταν τσακ-μπαμ η επένδυση. Σας γελάσανε.
Ο Ράμα λέει «όχι εκποίηση», αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις μυρίζουν κάτι ύποπτο. Τι γίνεται εκεί πέρα;