Η αιωνόβια ελιά “Ευδοκία” στην Κέρκυρα: 1086 χρόνια ιστορίας

elia6

Στην Κέρκυρα στέκει αγέρωχη η “Ευδοκία”, μια ελιά ηλικίας 1086 έως 1200 ετών, ίσως το τρίτο αρχαιότερο δέντρο στην Ελλάδα.

Γερμανοί επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης χρονολόγησαν το δέντρο, αποκαλύπτοντας ίσως και την ίδρυσή του γύρω στο 928 μ.Χ., πριν από την κατάκτηση του νησιού από Σαρακηνούς, Νορμανδούς και Ενετούς.

Η “Ευδοκία” αγγίζει τα 1200 χρόνια, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Ελληνικής Ένωσης Επτανησίων, ο οποίος τόνισε τις άκαρπες προσπάθειες για προσέλκυση ενδιαφέροντος από ακαδημαϊκούς και κυβερνητικούς φορείς στην Αθήνα. Η Ένωση Επτανησίων εστιάζει στην ανάδειξη της “Ευδοκίας”, μαζί με 2 ακόμα αιωνόβια ελαιόδεντρα στην Κέρκυρα, ως εναλλακτικών τουριστικών προορισμών.

Η “Ευδοκία” φτάνει στις 10 μεγαλύτερες και γηραιότερες ελιές στην Ευρώπη, προσελκύοντας ήδη το ενδιαφέρον σχολείων και τουριστών.

Παρότι η “Ευδοκία” κατέχει περίοπτη θέση στην ιστορία, η Κρήτη φιλοξενεί την παλαιότερη ελιά στην Ελλάδα, ίσως και στον κόσμο, στο χωριό Άνω Βούβες Κισσάμου, ηλικίας 3000 ετών. Ο κορμός της, με περίμετρο 12,5 μέτρα, φέρει τα σημάδια μιας ιστορίας γεμάτης καρπούς και ελαιόλαδο.

Η ποικιλία τσουνάτη, εμβολιασμένη σε αγριελιά, δημιούργησε ένα έργο τέχνης που ανακηρύχθηκε Μνημείο της Φύσης το 1990.

Παρά την κοίλη πλέον μορφή του κορμού, η ελιά συνεχίζει να καρποφορεί, προσφέροντας το “καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο”. Σύμβολο αθανασίας, η ελιά Βουβών θυμίζει την πυρκαγιά που κατέστρεψε μια 2500 ετών ελιά στην Εύβοια, τονίζοντας την αξία της διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς μας.

Στηρίξτε μας με μια δωρεά

Δωρεά μέσω PayPal
Μοιράσου το
12 σχόλια
  • Τόσα χρόνια ιστορίας σε ένα δέντρο! Πόσα έχει περάσει άραγε… Πρέπει να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας!

  • Πόσες γενιές ειδε! Συγκλονιστικό. 1086 χρονια, πραγματικά απίστευτο δέντρο. Να ζήσει κι αλλο!

  • Φοβερό! 1086 χρόνια! Φαντάσου πόσα έχει ζήσει αυτό το δέντρο. Μπράβο στους επιστήμονες!

  • Φαντάσου πόσα έχει δει αυτή η ελιά! Πραγματικά απίστευτο, ζωντανή ιστορία στην Κέρκυρα.

  • Τι να πεις τώρα; Πόσα έχει δει αυτή η ελιά! Συγκλονιστικό. Μπράβο Κέρκυρα!

  • Φοβερό! Φαντάσου τι έχει δει αυτό το δέντρο σε τόσους αιώνες! Απίστευτο!

  • Μα καλά, τόσα χρονιά ελιά; Απίστέφτο τι μπορί να αντέξει η φύση. Να πάμε μια βόλτα!

  • Σκέψου πόσα έχει δει αυτή η ελιά! Χιλιετία ολόκληρη! Πραγματικά απίστευτο στην Κέρκυρα.

  • Πραγματικά απίστευτο! 1086 χρόνια ιστορίας σε ένα δέντρο. Φαντάσου τι έχει δει η Ευδοκία αυτή! Μας ξεπερνάει όλους.

  • Πω πω, φαντάσου πόσα έχει δει αυτή η ελιά! Χίλια χρόνια ιστορίας ζωντανά! Απίστευτο!

  • Ρε φίλε, 1086 χρόνια;! Αυτό το δέντρο έχει δει τα πάντα! Να πάμε μια βόλτα Κέρκυρα!

  • Φαντάσου πόσα έχει δει αυτή η ελιά! Απίστευτη ιστορία, πραγματικά θησαυρός για την Κέρκυρα και όλη την Ελλάδα!

Αφήστε μια απάντηση

Το σχόλιο θα ελεγχθεί πριν τη δημοσίευση του.