Πανηγύρισε σήμερα ο Άγιος Νικόλαος Μεσοποτάμου (φωτογραφίες)

Πανηγύρισε σήμερα ο Άγιος Νικόλαος Μεσοποτάμου (φωτογραφίες)

Ο Άγιος Νικόλαος Μεσοποτάμου είναι ίσως η αρχαιότερη σωζόμενη εκκλησία στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου.

Λέω ίσως γιατί την ίδια πρωτιά διεκδικούν άλλες τρεις:

Ο Καθεδρικός των Αγ. Σεργίου και Βάκχου στη Χειμάρρα, Η Παναγιά της Άνω Επισκοπής και του Λαμπόβου στο Αργυρόκαστρο.

Και οι τέσσερεις κτίστηκαν πριν από περίπου χίλια χρόνια. Βεβαίως η παράδοση τις θέλει αρχαιότερες αλλά οι σημερινές μορφές αυτών των ναών ανήκουν στη Μεσοβυζαντινή Περιόδο (8ος - 12ος αιώνας).

Ο Αγ. Νικόλαος πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου - Ανακομιδή Λειψάνων του Αγ. Νικολάου

Οι φωτογραφίες από το σημερινό πανηγύρι που "τιμήθηκε" για άλλη μια χρονιά μόνο με κλαρίνα και ομιλίες.

Παλαιότερες δημοσιεύσεις με ιστορικά στοιχεία και όχι μόνο:

Για την αποκατάσταση του Αγίου Νικολάου Μεσοποτάμου

Οποιαδήποτε επέμβαση σε ένα μνημείο, προκαλεί αντιπαραθέσεις ειδικών και μη. Όπως και να το δεις είναι μία βίαιη παρέμβαση στην ιστορικότητα του. Μάλιστα στον επιστημονικό χώρο της εν λόγο επιστήμης υπάρχει και το κίνημα των Ρομαντικών που αντιτίθεται σε κάθε είδους επέμβαση, σε σημείο που υμνούν τα ερείπια, ως απόλυτη αυθεντικότητα σε αυτό που μας παραδίδει ο χρόνος, θεωρώντας τη φθορά μέρος της ιστορικότητας του κτίσματος.

Στα αλβανικά ΜΜΕ κυκλοφόρησαν ήδη επικριτικά δημοσιεύματα για τα έργα στον Αγ. Νικόλαο και όσο και αν αποδίδονται σε εργολαβικές κόντρεςυπάρχουν αντικειμενικά επιχειρήματα. Για έναν ανυποψίαστο επισκέπτη το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Ειδικά η νότια και δυτική όψη που σχεδόν επανήλθαν στην αρχική τους μορφή.

Η Χάρτα της Βενετίας (1964) που αντικατέστησε αυτήν της Αθήνας (1931) αποτελεί διεθνώς το σημείο αναφοράςγια τις επεμβάσεις στα μνημεία. Ο τρόπος επέμβασης στον Αγ Νικόλαοδε συμβαδίζει με τις αρχές της.

Οι εργασίεςέπρεπε να είχαν το αποτύπωμα της εποχής μας και όχι την ακριβή απομίμηση (άρθρο 7 και 12), δηλαδή έπρεπε να υπάρχει διακριτικός διαχωρισμός μεταξύ του αυθεντικού και των επιδιορθώσεων ή προσθηκών που έγιναν.

Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο σχέδιο το οποίο ήταν καταστροφικό από πολλές απόψεις.Χαίρομαι πουέβαλα και εγώ το χεράκι μου (2014) γιανα ακυρωθεί.

Ο φύλακας που βρήκα σήμερα στην πόρταδεν μου έκοψε εισιτήριο (!!!), μου έκανε «χάρη» λέει επειδή με γνώριζε, δε θα το σχολιάσω...

Στην Χάρτα της Βενετίαςυπάρχει άρθρο που λέει ότι αν το επιτρέπουνοι συνθήκες, το μνημείο πρέπει να αποκτήσει τη χρήση για την οποία κτίστηκε. Δηλαδή αν ήταν μύλος πρέπει να λειτουργήσει ως μύλος και αν ήταν εκκλησία να λειτουργήσει ως εκκλησία. Ο Αγ, Νικόλαος είναι ιδιοκτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και όχι του Υπουργείου Πολιτισμού.Το κράτος φυσικά πρέπει να μεριμνά και να εγκρίνει την κάθε επέμβαση, δεν είναι όμως ο ιδιοκτήτης. Μπορεί να χαρακτηρίσει μνημείο και μια ιδιωτική κατοικία, μπορεί να μην επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να κάνει παρεμβάσεις, δεν μπορεί όμως να τον βγάζει από το σπίτι, πόσο μάλλον να κόβει εισιτήρια για τους επισκέπτες του.

Λεωνίδας Παππάς

Σχετικά άρθρα


Σχόλια