Τα exit poll "κλειδώνουν" τη νίκη της Ενωμένης Αντιπολίτευσης στην Αλβανία

Τα exit poll "κλειδώνουν" τη νίκη της Ενωμένης Αντιπολίτευσης στην Αλβανία

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στην Αλβανία Ilirian Celibashi, κατά τις δηλώσεις του, μετά το κλείσιμο του επίσημου χρονοδιαγράμματος της εκλογικής διαδικασίας, δήλωσε ότι εντός 48 ωρών θα έχουμε τα εκλογικά αποτελέσματα.

"Νομικά, η διαδικασία ψηφοφορίας θεωρείται κλειστή, εκτός από εκείνες τις περιπτώσεις όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ουρές ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα. Τα ονόματα και τα έγγραφα αναγνώρισης πρέπει να ληφθούν και μόνο θα επιτρέπεται να ψηφίζουν. Τουλάχιστον από τις πληροφορίες που διαθέτει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, μπορεί να ειπωθεί ότι αυτή η εκλογική διαδικασία χαρακτηριζόταν από ηρεμία. Θα μπορούσαν να υπάρξουν μπορούσαν κάποια περιστατικά που έχουν γίνει συνηθισμένα.

Ωστόσο, γενικά μπορεί να ειπωθεί ότι ήταν μια εκλογική διαδικασία σύμφωνα με τις διατάξεις του εκλογικού κώδικα.

Στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή υπήρξε μεγάλη ένταση σχετικά με την πορεία της διαδικασίας ηλεκτρονικής ταυτοποίησης λόγω του γεγονότος ότι ήταν πολύ δύσκολη και πραγματοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Όσο για τη διαδικασία ψηφοφορίας στο σύνολό της και για το τι έγινε, μπορούν να ειπωθούν μερικά συμπεράσματα.

Υπάρχουν λιγότερα από 200 εκλογικά κέντρα, περίπου 167, όπου ο βιομετρικός εξοπλισμός αναγνώρισης δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Σε 86 από αυτά ο χειριστής δεν εμφανίστηκε και στους υπόλοιπους λόγω της δυσκολίας στη χρήση του. Αυτό το έργο μπορεί να θεωρηθεί απόλυτη επιτυχία.

Ήταν αρκετά δύσκολο. Τώρα που τελείωσε η διαδικασία ψηφοφορίας, βλέπω την ανάγκη να σας επισημάνω ότι αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι ακόμη και σε αυτή τη φάση της δέσμευσής τους, οι Επίτροποι θα προσεγγίσουν την όλη πορεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του εκλογικού κώδικα.

Είναι καιρός να καλέσετε τα πολιτικά κόμματα να ακολουθήσουν ήρεμα την τρέχουσα διαδικασία. Κανείς δεν ξέρει ποιος κέρδισε αυτές τις εκλογές. Οποιαδήποτε δήλωση γίνεται χωρίς να ξεκινήσει η διαδικασία καταμέτρησης, δεν θα εξυπηρετούσε την ηρεμία αυτής της διαδικασίας.

Ελπίζω πως όλη η πολιτική ηγεσία κατανοεί ότι υπάρχει ανάγκη για ηρεμία αυτή τη στιγμή.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχει λάβει μέτρα για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας εντός 48 ωρών για τα κόμματα και στη συνέχεια για να συνεχίσει η διαδικασία καταμέτρησης των υποψηφίων.

Όλη η διαδικασία εξαγωγής των αποτελεσμάτων θα παρατηρηθεί και από διεθνείς παράγοντες. Από τεχνικής άποψης, θα παρακολουθούνται και οι καταχωρήσεις, ενώ θα δίνονται στα άτομα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων", δήλωσε ο Celibashi.

Η καταμέτρηση ψήφων ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα, αλλά η πλατφόρμα ενημέρωσης της εκλογικής επιτροπής παρουσιάζει προβλήματα και όλη τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη ενημέρωση για την εξέλιξη της καταμέτρησης.

Σύμφωνα με τα exit poll 3 μεγάλων μέσων της Αλβανίας, η νίκη της αντιπολίτευσης κλειδώνει από τα ποσοστά του κόμματος LSI το οποίο είναι τρίτη δύναμη στην χώρα και έχει ήδη αναγγείλει την συνεργασία με το Δημοκρατικό κόμμα μετά τις εκλογές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου