ΕΕ και Δυτικά Βαλκάνια: Η επέκταση του roaming δοκιμάζει την ενιαία αγορά

roam like at home

Η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως ένα από τα πιο απτά παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτικής με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα. Από το 2017, οι μετακινήσεις εντός ΕΕ και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου δεν συνοδεύονται από τον φόβο του «φουσκωμένου» λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας. Πλέον, όμως, οι Βρυξέλλες επιχειρούν να αξιοποιήσουν αυτό το μοντέλο και ως εργαλείο γεωπολιτικής προσέγγισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκούς κύκλους, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιδιώκει τη διεύρυνση της ζώνης ελεύθερης περιαγωγής προς τα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο τη στενότερη σύνδεση των χωρών αυτών με την Ένωση. Η Ουκρανία και η Μολδαβία εντάχθηκαν στο καθεστώς αυτό από την 1η Ιανουαρίου, έπειτα από πολυετή προετοιμασία, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η προοπτική να ακολουθήσουν η Αλβανία και το Μαυροβούνιο ήδη από το 2026.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, ωστόσο, προκαλεί αντιδράσεις. Παράγοντες της ψηφιακής πολιτικής, ακόμη και από χώρες που μόλις εντάχθηκαν στο σύστημα, εκφράζουν επιφυλάξεις για την ταχύτητα των εξελίξεων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι από το Κίεβο και το Κισινάου προειδοποιούν ότι η ένταξη στην ενιαία ζώνη περιαγωγής δεν είναι απλή πολιτική απόφαση, αλλά απαιτεί ουσιαστικές τεχνικές και κανονιστικές προσαρμογές. Όπως επισημαίνουν, η βιασύνη ενδέχεται να δημιουργήσει ανισορροπίες και πρόσθετα κόστη, επιβαρύνοντας συνολικά την αγορά.

Παράλληλα, ανησυχία εκφράζει και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τονίζουν ότι μια πρόωρη διεύρυνση θα αποσπάσει πόρους από κρίσιμες επενδύσεις σε δίκτυα. Στο παρασκήνιο, παραμένει ανοιχτή η διαμάχη για τα τέλη χονδρικής μεταξύ παρόχων: όταν ένας Ευρωπαίος χρήστης χρησιμοποιεί δεδομένα σε χώρα εκτός ΕΕ, ο πάροχός του καταβάλλει σχετικό αντίτιμο στο τοπικό δίκτυο. Αν και τα τέλη αυτά είναι ρυθμισμένα, θεωρούνται από ορισμένους υψηλότερα από το πραγματικό κόστος, γεγονός που δημιουργεί μεταφορά κεφαλαίων από χώρες με χαμηλή τουριστική κίνηση προς δημοφιλείς προορισμούς.

Ρυθμιστικές αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν εισηγηθεί τη μείωση των ανώτατων ορίων αυτών των χρεώσεων, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Ωστόσο, η Κομισιόν μέχρι στιγμής υπερασπίζεται το υφιστάμενο πλαίσιο, εκτιμώντας ότι αντανακλά τις συνθήκες της αγοράς. Αυτό εντείνει τους φόβους ότι η ένταξη χωρών με έντονη τουριστική δραστηριότητα θα επιδεινώσει τις οικονομικές ανισορροπίες μεταξύ παρόχων εντός της ΕΕ.

Στο πεδίο των καταναλωτών, η προοπτική επέκτασης της ελεύθερης περιαγωγής αντιμετωπίζεται θετικά, αλλά συνοδεύεται από αιτήματα για συνεκτικές και διαφανείς λύσεις. Η σημερινή πρακτική, που βασίζεται συχνά σε διμερείς συμφωνίες, οδηγεί σε παράδοξες καταστάσεις, όπου ορισμένες κλήσεις ή μετακινήσεις καλύπτονται χωρίς χρέωση και άλλες όχι, ακόμη και μεταξύ χωρών που βρίσκονται στον ίδιο ευρωπαϊκό κύκλο συνεργασίας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μεταθέσει για την άνοιξη την παρουσίαση της νέας στρατηγικής της για την περιαγωγή, αφήνοντας ανοιχτό το πώς και πότε θα προχωρήσει η επόμενη διεύρυνση. Παρά τα ανοιχτά ζητήματα, οι μέχρι σήμερα αποτιμήσεις δείχνουν ότι το «Roam Like at Home» αύξησε θεαματικά τη χρήση δεδομένων στις μετακινήσεις και δεν υποβάθμισε την ποιότητα των υπηρεσιών, στοιχείο που συνεχίζει να τροφοδοτεί τη συζήτηση για το επόμενο βήμα.

Μοιράσου το
Σχολίασε

Αφήστε μια απάντηση

Το σχόλιο θα ελεγχθεί πριν τη δημοσίευση του.