Διοικητική διαίρεση στην Αλβανία - Αναθεώρηση ζητούν οι ειδικοί

Διοικητική διαίρεση στην Αλβανία - Αναθεώρηση ζητούν οι ειδικοί

Εκπρόσωποι των κύριων πολιτικών κομμάτων και ειδικοί στην Αλβανία διατυπώνουν την ανάγκη αναθεώρησης της διοικητικής διαίρεσης, η οποία εγκρίθηκε το 2014 μόνο από την κυβερνώσα αριστερή πλειοψηφία, αφού η αντιπολίτευση μποϊκόταρε την κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα ασκεί πολλές επικρίσεις για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διαίρεσης και αναμένεται να ζητήσει από το κοινοβούλιο της χώρας τη σύσταση ειδικής επιτροπής για να την επανεξετάσει. Επίσης κυβερνητικά στελέχη στην Αλβανία αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά προσθέτουν ότι η διοικητική διαίρεση έχει επίσης πολλές απτά θετικά αποτελέσματα.

Τα δύο μεγάλα κόμματα στην Αλβανία, το κυβερνών ΣΚ και το αντιπολιτευόμενο ΔΚ, αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν μια ευρεία συζήτηση για την πρόοδο της διοικητικής-εδαφικής μεταρρύθμισης, που εγκρίθηκε πριν από σχεδόν 7 χρόνια. Στην Αλβανία κατά τις 3 δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, η τοπική αυτοδιοίκηση αναγνωρίζει δύο σημαντικές κορυφές, την ψήφιση του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση το 2000, σύμφωνα με το σχέδιο συντάγματος που εγκρίθηκε το 1998, και την διοικητική διαίρεση του 2014 που ήρθε ως αναγκαιότητα των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων στη χώρα. Η διοικητική-εδαφική μεταρρύθμιση έφερε τη μείωση των τοπικών διοικητικών ενοτήτων, από 373 που ήταν σε 308 κοινότητες και 65 δήμους, σε μόλις 61 δήμους και άφησε ανέπαφο τον αριθμό των 12 περιφερειών. Μετά την αντιπολίτευση, και τα κυβερνητικά στελέχη συμφώνησαν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί.

«Η τετραετία, 2015-2019 επικεντρώθηκε στην αστική αναγέννηση. Οι κάτοικοι θα πρέπει να εξυπηρετούνται με το ίδιο πρότυπο τόσο στο κέντρο όσο και στις παρυφές των δήμων. Υπάρχει μια ριζική αλλαγή, όπου οι δήμοι με τα εισοδήματά τους καταφέρνουν να κάνουν επενδύσεις. Οι επενδύσεις αυτές προσανατολίζονται κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Στην υπηρεσία οδικών υποδομών, στην υπηρεσία καθαριότητας, φωτισμού, πρασίνου κ.λπ. Έτσι υπάρχει βελτίωση, αλλά δεν είναι στο επίπεδο των προσδοκιών», είπε στη VOA η Adelina Farrici, εκτελεστική διευθύντρια του Συνδέσμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η διοικητική διαίρεση του 2014 εγκρίθηκε στη Βουλή μόνο από την αριστερή πλειοψηφία αφού το αντιπολιτευόμενο ΔΚ μποϊκόταρε την κοινοβουλευτική συνεδρίαση. Η δεξιά αντιτάχθηκε στη νέα διοικητική διαίρεση με το επιχείρημα ότι δεν εξυπηρετούσε την αποκέντρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και ότι σύμφωνα με αυτήν έκρυβε εκλογικούς σκοπούς.

Περισσότερο από το 50% των δήμων στην Αλβανία έχουν λοφώδη και ορεινή επιφάνεια και έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσβαση στις υποδομές, η πρόσβαση στην επικοινωνία για την ίδια τη φύση που έχει η Αλβανία είναι πολύ περιορισμένη. Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα αναφέρει διοικητικός εκπρόσωπος του συνδέσμου των δήμων.

Επίσης οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αποκέντρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης επιτυγχάνεται με τη μεταφορά σε αυτήν όσων αρμοδιοτήτων συνδέονται με τη χρηματοδότηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση παρέχει τα κεφάλαια από μεταβιβάσεις υπό όρους, που παρέχονται από την κυβέρνηση για ορισμένες λειτουργίες που ανατίθενται από την κεντρική κυβέρνηση, από μεταβιβάσεις άνευ όρων, για τις οποίες ο νόμος προβλέπει ότι δεν είναι μικρότερος από το 1% του ΑΕΠ και οι οποίες μεταφέρονται από την κυβέρνηση για λειτουργίες της, καθώς και από τα έσοδα της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκησης, δανεισμούς ή δωρεές.

Ωστόσο, ειδικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βάση σύγκρισης με τα χρόνια πριν από τη μεταρρύθμιση, καθώς η οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης άλλαξε ριζικά με την εφαρμογή της διοικητικής διαίρεσης το 2014, η κεντρική κυβέρνηση μεταβίβασε πολλές λειτουργίες το 2016 στην τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με οικονομικές μεταφορές για το σκοπό αυτό. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, μειώνονται οι δαπάνες για τον τοπικό προϋπολογισμό. Το 2019, όπως λέει, ήταν 3,3% του ΑΕΠ και για το 2022 προβλέπονται 3,2. Σε αυτό το όριο προβλέπεται ακόμη και η άνευ όρων μεταβίβαση της κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, που σύμφωνα με το νόμο δεν πρέπει να είναι μικρότερη από το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με τους ειδικούς του Δημοκρατικού Κόμματος στην αντιπολίτευση το 2022, με μείωση 0,1. % σε σύγκριση με το 2021 Με τέτοιο προϋπολογισμό, 61 δήμοι, λέει η αντιπολίτευση, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους,

Επί του παρόντος, Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να καταθέσει στη συνέλευση το αίτημα για σύσταση ειδικής επιτροπής εδαφικής μεταρρύθμισης. Πολλοί ειδικοί έχουν διατυπώσει την αναγκαιότητα μιας νέας διοικητικής διαίρεσης με περισσότερους δήμους, προκειμένου να έρθουν οι υπηρεσίες πιο κοντά στους πολίτες. Πριν από λίγο καιρό, σε δημόσια του αντίδραση, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αναγνώρισε την ανάγκη αναθεώρησής της, αλλά πρόσθεσε ότι δεν συμφωνεί με την ιδέα της αντιπολίτευσης για αύξηση του αριθμού των δήμων. Αλλά εάν ένα νέο νομικό πακέτο για διοικητική διαίρεση πάει στο κοινοβούλιο, οι ψήφοι της αντιπολίτευσης θα είναι καθοριστικές, καθώς η έγκρισή του απαιτεί ειδική πλειοψηφία, ή με άλλα λόγια 84 ψήφους στο κοινοβούλιο, που δεν διαθέτει η ενιαία κυβερνητική πλειοψηφία και υπό αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητη η συναίνεση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου