Επιστολή Αλβανών δημοσιογράφων στους διεθνείς οργανισμούς για την προστασία της ελευθερίας των ΜΜΕ

Επιστολή Αλβανών δημοσιογράφων στους διεθνείς οργανισμούς για την προστασία της ελευθερίας των ΜΜΕ

Αλβανοί δημοσιογράφοι, πολίτες και δικηγόροι παροτρύνουν την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς να βοηθήσουν επειγόντως να καταπολεμηθεί ο κράτος έλεγχος των μέσων ενημέρωσης στην Αλβανία.

Σε ανοιχτή τους επιστολή, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσυρθεί από τη δημιουργία του Οργανισμού Μέσων και Πληροφοριών (AMI) και τελικά να ακυρώσει τα σχέδια για την υιοθέτηση του λεγόμενου «πακέτου κατά της δυσφήμησης».

Το αίτημα των Αλβανών δημοσιογράφων και ακτιβιστών προς τους διεθνείς οργανισμούς έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα για τη δημιουργία της AMI, δηλαδή της δημόσιας υπηρεσίας που αναμένεται να αναλάβει τον έλεγχο της επικοινωνίας με τα μέσα ενημέρωσης και να απαντά σε σε τυχόν ερωτήσεις, αιτήματα για σχόλια ή αιτήματα για συνεντεύξεις με την κυβέρνηση.

Η δημιουργία του AMI έρχεται σε ένα ανησυχητικό πλαίσιο σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Αλβανία, αναφέρεται στην επιστολή, σημειώνοντας τον διορισμό της Ermela Krasniqi, πρώην βοηθού επικοινωνίας στο Σοσιαλιστικού Κόμματος, ως επικεφαλής της AMI, και την αναφορά ότι ο Endri Fuga, διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού αναμένεται να ηγηθεί αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λεγόμενο πακέτο «κατά της συκοφαντικής δυσφήμισης», το οποίο επικρίνεται διεθνώς από την ΕΕ και την Επιτροπή της Βενετίας, μπορεί να περάσει κατά καιρούς από το Αλβανικό Κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία, που έχει το ΣΚ.

«Σας καλούμε να ζητήσετε από την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδιά της για τον Οργανισμό Μέσων και Πληροφοριών. Ζητούμε επίσης να ακυρωθεί το πακέτο κατά της συκοφαντικής δυσφήμισης ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ, και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και το κράτος δικαίου να γίνουν τα βασικά κριτήρια για την πορεία της Αλβανίας προς τα μπρος… Χωρίς τη στήριξή σας, η ικανότητα να κάνουμε τη δουλειά μας και να παρέχουμε διαφανείς, πραγματικές πληροφορίες και να λογοδοτούμε, γίνεται ακόμη λιγότερο δυνατή», καταλήγει η επιστολή δημοσιογράφων και ακτιβιστών για την ελευθερία του Τύπου στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου