Ραγδαία αύξηση της ανεργίας στην Αλβανία - Μονό το 59% εργάζεται

Ραγδαία αύξηση της ανεργίας στην Αλβανία - Μονό το 59% εργάζεται

Ο αριθμός των ανέργων στην Αλβανία αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την έκθεση του Αλβανικού Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (INSTAT) .

Το ποσοστό ανεργίας της Αλβανίας έφτασε το 12,6% τους πρώτους μήνες του έτους, με μόνο το 59% του πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών να εργάζεται κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, το ποσοστό ανεργίας ήταν 11,9% ενώ το 61,6% του πληθυσμού απασχολούνταν

Ακόμη πιστεύεται ότι η πτώση στην απασχόληση και η αύξηση της ανεργίας αποδίδονται στην πανδημία του COVID-19 που οδήγησε σε πτώχευση χιλιάδων επιχειρήσεων και πολλοί εργαζόμενοι απολύθηκαν.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους, ηλικιακή ομάδα 15-29 ετών με 23,3%, ενώ η ηλικιακή ομάδα 30-64 ετών είναι μόλις 9,1%.

Επίσης μόνο το 60,8% των ατόμων που ανέφεραν ότι εργάζονται, πληρώνουν ασφάλιση που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι εργάζονται στην άτυπη οικονομία. Από 1.139.197 ελεύθερους επαγγελματίες, μόλις οι 692.772 από αυτούς καταβάλλουν εισφορές.

Η Αλβανία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη ανεπίσημη (παράτυπη) αγορά εργασίας και υψηλή αδράνεια των νέων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ), με υψηλό ποσοστό νέων που δεν εκπαιδεύονται σε κανένα επαγγελματικό τομέα.

Τέλος ο ΔΟΕ προέτρεψε την Αλβανία να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη μείωση της άτυπης και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών από την εργασία.

Ανεξάρτητα από την παραπάνω έρευνα, εκείνο που παρατηρείται στις περιοχές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, είναι η σταδιακή απομάκρυνση των νέων και η φυγή τους τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς το εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων από την μειονότητα ακολουθεί τις ακαδημαϊκές σπουδές και τις διαφορές τέχνες, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι οι νέοι που επιθυμούν να επιστρέψουν και να εργαστούν στον τόπο τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου