Τι προμηνύει η τελωνειακή ένωση Αλβανίας - Σκοπίων

Τι προμηνύει η τελωνειακή ένωση Αλβανίας - Σκοπίων

Μια μέρα πριν τη Διάσκεψη Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα και το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας έλαβε μια καθόλου τυχαία απόφαση που αφορά την δεύτερη τελωνειακή ενοποίηση για την χώρα. Αλβανία και Σκόπια θα έχουν κοινό τελωνειακό έλεγχο, όπως αυτό απορρέει από την συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης των Τιράνων και εκείνης των Σκοπίων.

Από εδώ και στο εξής, οι πολίτες και τα εμπορεύματα μεταξύ των δύο χωρών θα περνούν από ένα κοινό σημείο ελέγχου, όπως συμβαίνει και στα σύνορα της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο. Το τι άραγε προμηνύει μια τέτοια τελωνειακή ενοποίηση, θα φανεί στο άμεσο μέλλον, ενώ μέχρι στιγμής Ράμα και Ζάεφ συνεχίζουν να κινούνται ταυτόχρονα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Ακόμη, από πλευράς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη χώρα, η πρακτική εφαρμογή τέτοιων συμφωνιών, για παράδειγμα με την Ελλάδα, θα βοηθούσε πολύ τους ντόπιους Έλληνες, αλλά και τους μετανάστες που κατά χιλιάδες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Ωστόσο η ενοποίηση των τελωνείων, αρχικά με το Κοσσυφοπέδιο και τώρα με τα Σκόπια, ίσως ξυπνά σε πολλούς εθνικιστικούς κύκλους στη χώρα, το όνειρο της «Μεγάλης Αλβανίας», πράγμα που θα μπορέσει να παρεμποδιστεί, μόνον με μια άμεση ένταξη της ευρύτερης περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου