Αλβανία: Αριθμοί ρεκόρ ξένων επενδύσεων, αλλά χωρίς αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία

Αλβανία: Αριθμοί ρεκόρ ξένων επενδύσεων, αλλά χωρίς αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία

Η Αλβανία, έρχεται αντιμέτωπη με μια ανησυχητική αντίφαση: ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) αγγίζουν ύψη ρεκόρ, η ευημερία του πληθυσμού παραμένει στάσιμη.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας και το Υπουργείο Οικονομικών, το 2023 σημαδεύτηκε από άνευ προηγουμένου εισροές ΑΞΕ, αγγίζοντας το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ταυτόχρονα, η σταθερή ανάπτυξη και η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών υπογραμμίζουν μια αισιόδοξη εικόνα.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Ινστιτούτου Milken και της Τράπεζας της Αλβανίας έρχονται να κλονίσουν αυτήν την αισιοδοξία. Η Αλβανία κατατάσσεται τελευταία σε δύο από τους πέντε δείκτες που μετρούν το επενδυτικό κλίμα, ενώ ο παραγωγικός τομέας βιώνει κρίση, με αύξηση των εισαγωγών και μείωση της παραγωγικότητας.

Παράλληλα, η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού παραμένει ανησυχητικά χαμηλή, με το κόστος ζωής να αγγίζει δυσθεώρητα ύψη. Η φτώχεια καλπάζει, με το 41% των οικογενειακών δαπανών να κατευθύνεται σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Πώς εξηγείται, λοιπόν, αυτή η αντίφαση; Η απάντηση ίσως κρύβεται στη δομή και τον προορισμό των ΑΞΕ. Η πλειοψηφία τους διοχετεύεται σε κλάδους όπως οι κατασκευές και τα ακίνητα, οι οποίοι, αν και φέρνουν ρεκόρ επενδύσεων, δεν προσφέρουν ουσιαστική ώθηση στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Επιπλέον, η άνθηση του real estate τροφοδοτείται εν μέρει από παράνομα κεφάλαια, διογκώνοντας την ανεπίσημη οικονομία, η οποία αγγίζει το 32,5% του ΑΕΠ.

Η ασταθής συναλλαγματική ισοτιμία, με το ευρώ να υποτιμάται άνω του 12% μέσα σε ένα χρόνο, αποτελεί ένα ακόμα ανησυχητικό σημάδι. Η υποτίμηση, αν και ωφελεί προσωρινά την κυβέρνηση, τους εισαγωγείς και τους δανειολήπτες σε ευρώ, βλάπτει σοβαρά τις εξαγωγές και πλήττει την τοπική ιδιωτική δραστηριότητα.

Είναι φανερό ότι η τωρινή στρατηγική για τις ΑΞΕ δεν οδηγεί στην πολυπόθητη ευημερία. Απαιτείται στροφή προς επενδύσεις σε παραγωγικούς κλάδους, με παράλληλη θεσμική θωράκιση και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, η τόνωση της απασχόλησης και η μείωση της ανεπίσημης οικονομίας οφείλουν να αποτελέσουν προτεραιότητες. Μόνο με μια σφαιρική και ορθολογική προσέγγιση μπορεί η Αλβανία να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές της και να οδηγήσει τον πληθυσμό σε ένα μέλλον ευημερίας.

Διαβάστε και:

...

Στο ιστορικό επίπεδο των 1,1 δισ. ευρώ οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία φέτος

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία αυξήθηκαν εκ νέου το τρίτο τρίμηνο του έτους και ξεπέρασαν για πρώτη φορά την αξία του 1 δισ. ευρώ το 9μηνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, η ρο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου