Αλβανία: Τα εμβάσματα από τους μετανάστες εκτοξεύονται στα 930 εκατ. ευρώ

Αλβανία: Τα εμβάσματα από τους μετανάστες εκτοξεύονται στα 930 εκατ. ευρώ

Το 2023, τα εμβάσματα μεταναστών προς την Αλβανία έφτασαν τα 930 εκατομμύρια ευρώ, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό από το 2008. Η άνοδος αυτή, ύψους 11,3% σε σχέση με το 2022, φέρνει αισιοδοξία, αλλά και εύλογα ερωτήματα.

Από τη δεκαετία του 1990, η μετανάστευση λειτούργησε ως σωσίβιο για την αλβανική οικονομία. Σταδιακά, οι μετανάστες ενσωματώθηκαν στις νέες τους πατρίδες, στέλνοντας οικονομική βοήθεια στις οικογένειές τους στην Αλβανία.

Ωστόσο, μετά από 1-2 δεκαετίες, οι δεσμοί χαλάρωναν και οι ροές εμβασμάτων άρχισαν να υποχωρούν, μια αναμενόμενη κυκλική τάση. Η οικονομική κρίση του 2008 επιτάχυνε αυτή την πτωτική πορεία.

Από το 2013, η μετανάστευση προς την ΕΕ άρχισε να αυξάνεται ξανά, φέρνοντας μαζί της και μια αναζωογόνηση των εμβασμάτων. Αρχικά, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν μονοψήφιοι, αλλά τα τελευταία χρόνια η άνοδος έχει επιταχυνθεί.

Πέρα από το νέο κύμα μετανάστευσης, οι φορείς της αγοράς επισημαίνουν και την άνοδο των μη τυπικών καναλιών ως παράγοντα τόνωσης των εμβασμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η αύξηση της μετανάστευσης προς την ΕΕ είναι ολοφάνερη. Το 2022, 74.000 Αλβανοί έλαβαν άδεια διαμονής σε χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας ρεκόρ δεκαετίας και άνοδο 34% σε σχέση με το 2021.

Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν τους κύριους δίαυλους αποστολής χρημάτων, αντικατοπτρίζοντας τις νέες τάσεις μετανάστευσης.

Η αισιόδοξη εικόνα συμπληρώνεται από τα στατιστικά του 2024, όπου η άνοδος των εμβασμάτων συνεχίζεται.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου