29% λιγότερες επενδύσεις από την αλβανική κυβέρνηση συγκριτικά με το 2023

29% λιγότερες επενδύσεις από την αλβανική κυβέρνηση συγκριτικά με το 2023

Παρόλο που τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν άνοδο τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας τα 104 δισεκατομμύρια λεκ (1 δισεκατομμύριο ευρώ) το πρώτο δίμηνο του 2024, η εικόνα στις δαπάνες είναι δραματικά διαφορετική, στην Αλβανία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι επενδύσεις κεφαλαίου, το πιο παραγωγικό κομμάτι του προϋπολογισμού, βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κρίση. Το δίμηνο του 2024 επενδύθηκαν μόλις 930 εκατομμύρια λεκ (περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ), εκ των οποίων μόνο τα 95 εκατομμύρια (περίπου 900.000 ευρώ) προέρχονταν από εγχώρια κεφάλαια.

Η σύγκριση με το σχέδιο και το προηγούμενο έτος είναι απογοητευτική: οι επενδύσεις υπολείπονται κατά 78,4% του στόχου και 29% της περσινής πραγματικότητας.

Αυτό το "μπλοκάρισμα" των δημοσίων επενδύσεων θέτει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της φορολογίας και τη διαχείριση των πόρων, την ώρα που η χώρα εξακολουθεί να υστερεί σε κρίσιμες υποδομές στους τομείς των μεταφορών, της υγείας και της παιδείας.

Ενώ η αλβανική κυβέρνηση αύξησε μεν τη χρηματοδότηση για δημόσιες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, η υλοποίηση και η αποδοτικότητα τους παραμένουν προβληματικές. Το ταμείο επενδύσεων κεφαλαίου διογκώνεται με τις ετήσιες τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, όντας όμως ανεκμετάλλευτο, με σχεδόν 40% των πόρων να διατίθενται τον Δεκέμβριο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου