Η Αλβανία χάνει 16% εξαγωγών σε 2 μήνες

Η Αλβανία χάνει 16% εξαγωγών σε 2 μήνες

Η Αλβανία βιώνει μια σοβαρή κρίση στον εξαγωγικό της τομέα, με τις εξαγωγές αγαθών να καταρρέουν τον Φεβρουάριο του 2024. Σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, μειώθηκαν κατά 16%, αγγίζοντας τα 32 δισεκατομμύρια λεκ (309 εκατ. ευρώ), το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών.

Αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά επιβεβαίωση μιας αρνητικής τάσης. Τον Φεβρουάριο του 2022, οι εξαγωγές άγγιξαν τα 37 δισεκατομμύρια λεκ, 14% υψηλότερες από φέτος.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της INSTAT:

  • Η πτώση πλήττει καίρια βασικούς κλάδους:
    • Ορυκτά, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια (-7,7%)
    • Κλωστοϋφαντουργία και υποδήματα (-4,5%)
    • Οικοδομικά υλικά και μέταλλα (-2,3%)
  • Μόνο οι χημικές και οι βιομηχανίες τροφίμων παρουσίασαν μικρή άνοδο:
    • Χημικά και πλαστικά (+0,4%)
    • Τρόφιμα, ποτά, καπνός (+0,1%)

Σε δίμηνο διάστημα η αξία των εξαγωγών αγαθών έπεσε κατά 23%. Το μερίδιο της "Κλωστοϋφαντουργίας και υποδημάτων" στο σύνολο μειώθηκε κατά 15,7%, ενώ συνολικά, η συρρίκνωση αγγίζει το 17,6%.

Πολλοί παράγοντες συντελούν στην κρίση, όπως όπως η αύξηση του κόστους με αποτέλεσμα τη μετατόπιση της ζήτησης προς τη Μέση Ανατολή.

Η κατηγορία"Οικοδομικά υλικά και μέταλλα": Κατατάσσεται δεύτερη σε μέγεθος, με 19,4% επί του συνόλου κι επηρεάζεται από την Kurum, η οποία βιώνει πτώση 17,1%. Ο κλάδος πλήττεται από την αδύναμη περιφερειακή ζήτηση και τις μειούμενες τιμές.

Η κατηγορία "Ορυκτά, καύσιμα, ενέργεια": Κατατάσσεται τρίτη, με 18,8% επί του συνόλου, καθώς έχει υποχωρήσει κατά 49% σε δύο μήνες. Η πορεία της εξαρτάται από την Bankers Petroleum, την ηλεκτρική ενέργεια και τις εξαγωγές χρωμίου, όλες σε πτώση.

...

Αλβανία: Οι εξαγωγείς προειδοποιούν για διαμαρτυρίες - «Πτωχεύουμε, η ανεργία θα αυξηθεί»

Οι εξαγωγικές και μεταποιητικές εταιρείες προειδοποιούν ότι τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου θα προβούν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Αλβανία: Μείωση επιπλέον 22%...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου