Η κλιματική αλλαγή και η κακή διαχείριση απειλούν τα υδάτινα αποθέματα της Αλβανίας

Η κλιματική αλλαγή και η κακή διαχείριση απειλούν τα υδάτινα αποθέματα της Αλβανίας

Η Αλβανία, με 152 ποτάμια και ρέματα που παράγουν 1308 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, πλήττεται από την κλιματική αλλαγή και την κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Δεδομένα από το Ινστιτούτο Γεωεπιστημών δείχνουν μείωση της ροής του νερού έως και 20%, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών.

Κατοίκοι σε περιοχές όπως η Mirdita, Kukës, Pukë και Σκόδρα διαμαρτύρονται για την κατασκευή φραγμάτων και λατομείων που επηρεάζουν την υδάτινη ροή. Οι κάτοικοι αντιτίθενται στην κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού, τονίζοντας την κληρονομιά και την ευθύνη προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο περιβαλλοντολόγος Mirjan Topi τονίζει την εντατικοποίηση της χρήσης νερού, ιδιαίτερα για παραγωγή ενέργειας, φέρνοντας συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται παραδοσιακά σε αυτά.

Η κατασκευή λατομείων κοντά σε ποτάμια και ρέματα φέρει κίνδυνο για το περιβάλλον και την οικονομία των κατοίκων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαχείρισης από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.

Η έλλειψη πλήρους και ακριβούς παρακολούθησης των υδάτινων πόρων στην Αλβανία θέτει ερωτήματα για το μέλλον τους, φέρνοντας στο προσκήνιο τον καίριο προβληματισμό: Ποιος θα ωφεληθεί από τη χρήση τους; Η βιομηχανία, η γεωργία, ο τουρισμός ή η παραγωγή ενέργειας;

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου