Ασφυκτική για τους αγρότες η ραγδαία άνοδος των εισαγωγών στην Αλβανία

Ασφυκτική για τους αγρότες η ραγδαία άνοδος των εισαγωγών στην Αλβανία

Πάνω από το 80% των φρέσκων προϊόντων στις τοπικές αγορές της Αλβανίας προέρχεται από εισαγωγές. Πατάτες και φασόλια έρχονται από την Αίγυπτο και την Τουρκία, λαχανικά και φρούτα από την Ελλάδα, ενώ γαλακτοκομικά και δημητριακά εισάγονται από τη Σερβία, την Ουκρανία και τα Σκόπια.

...

Σε ελεύθερη πτώση η γεωργία στην Αλβανία - Σε αγωνία δεκάδες χιλιάδες αγρότες

Από τις αρχές της τελευταίας δεκαετίας, η γεωργία διατηρούσε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Αλβανία, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια ο μεγαλύτερος τομέας της οικονομίας έχει εισέλθει σε πτωτική τάση. Κ...
Αυτή η αυξανόμενη εξάρτηση από ξένα τρόφιμα ασκεί πίεση στους ντόπιους αγρότες και κτηνοτρόφους, αποθαρρύνοντας τους να συνεχίσουν την εργασία τους. Η ερήμωση της υπαίθρου οδηγεί σε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ παράλληλα η άνοδος του τουρισμού αυξάνει την ζήτηση για τρόφιμα.

Για να καλύψει τις ανάγκες της, η χώρα στρέφεται στις εισαγωγές, οι οποίες παρουσιάζουν ραγδαία άνοδο τον τελευταίο καιρό. Το 2023, ο όγκος των εισαγόμενων τροφίμων αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2022, σηματοδοτώντας την υψηλότερη άνοδο των δύο τελευταίων δεκαετιών. Η τάση αυτή εντείνεται, με τις εισαγωγές τον Δεκέμβριο του 2023 να αγγίζουν το 27% υψηλότερες σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, και τον Ιανουάριο του 2024 να παρουσιάζουν άνοδο 20% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023.

Το εμπορικό ισοζύγιο στον τομέα των αγροτικών προϊόντων επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο τον Ιανουάριο. Οι εξαγωγές χόρτων μειώθηκαν πάνω από 20%, ενώ οι εισαγωγές τους αυξήθηκαν κατά 80% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.

Οι ειδικοί αποδίδουν την κατάσταση σε δύο παράγοντες:

  • Έλλειψη εγχώριας παραγωγής σε ορισμένες καλλιέργειες.
  • Υψηλότερο κόστος παραγωγής στην εγχώρια αγορά, καθιστώντας τα προϊόντα μη ανταγωνιστικά με τα εισαγόμενα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα φασόλια Κορυτσάς, τα οποία πωλούνται στις τοπικές αγορές προς 500 Lek το κιλό, ενώ τα εισαγόμενα φασόλια από την Αίγυπτο κοστίζουν μόνο 300 Lek. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και για άλλα προϊόντα, όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια, τα καρότα, τα οποία εισάγονται σε χαμηλότερες τιμές από ό,τι τα αντίστοιχα εγχώριας παραγωγής.

Η αυξανόμενη εξάρτηση από εισαγόμενα τρόφιμα εγείρει ανησυχίες για την διατροφική αυτονομία της χώρας και την βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Απαιτούνται άμεσες λύσεις για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και την στήριξη των ντόπιων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ρεκόρ στις εισαγωγές τροφίμων τον Ιανουάριο του 2024

Τον Ιανουάριο του 2024, η Αλβανία κατέγραψε ρεκόρ στις εισαγωγές χόρτων, με 80,7% ετήσια αύξηση. Συγκεκριμένα, εισήγαγε πάνω από 7 τόνους χόρτων από ξένες χώρες, σε σύγκριση με 4,2 χιλιάδες τόνους τον Ιανουάριο του 2023.

Παρόμοια άνοδο παρουσίασαν και άλλες κατηγορίες προϊόντων για τις οποίες υπάρχει έλλειψη εγχώριας παραγωγής. Οι εισαγωγές γαλακτοκομικών αυξήθηκαν κατά 22,5%, τα φρούτα κατά 35% και το κρέας κατά 16%.

Αύξηση κατά 10% στις εισαγωγές τροφίμων το 2023:

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2023 η Αλβανία εισήγαγε 1,1 εκατομμύριο τόνους τροφίμων, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 10% σε σχέση με το 2022 (ήτοι 102 χιλιάδες τόνοι περισσότεροι).

Αναλυτικά, η μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές κατά το 2023 αφορούσε τα δημητριακά, με 287 χιλιάδες τόνους εισαγόμενων σιτηρών και ετήσια αύξηση 19%. Ωστόσο, η τάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία, όπου οι εισαγωγές δημητριακών παρουσίαζαν πτωτική πορεία λόγω της συρρίκνωσης και γήρανσης του πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, το 2023 οι εισαγωγές δημητριακών ήταν 21% χαμηλότερες σε σχέση με το 2020.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου