Σε ελεύθερη πτώση η γεωργία στην Αλβανία - Σε αγωνία δεκάδες χιλιάδες αγρότες

Σε ελεύθερη πτώση η γεωργία στην Αλβανία - Σε αγωνία δεκάδες χιλιάδες αγρότες

Από τις αρχές της τελευταίας δεκαετίας, η γεωργία διατηρούσε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Αλβανία, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια ο μεγαλύτερος τομέας της οικονομίας έχει εισέλθει σε πτωτική τάση.

...

Κραυγή βοηθείας από τους Αλβανούς αγρότες για τις τεράστιες ποσότητες αποθεμάτων σιταριού

Χιλιάδες τόνοι σιταριού που παράγουν οι αγρότες της Λούσνια αναμένεται να αποθηκευτούν, καθώς δεν υπάρχει αγορά πωλήσεων. Η τιμή είναι κάτω του κόστους. Με γνώμονα τις κρατικές επιδοτήσεις και τις υψη...

Τα επίσημα στοιχεία του INSTAT δείχνουν ότι, το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η παραγωγή στον αγροτικό τομέα μειώθηκε κατά 0,4%, η οποία ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 όταν η κακοκαιρία κατέστρεψε την παραγωγή της σεζόν. Πέρυσι, η γεωργία παρέμεινε στάσιμη, καθώς η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 4,86%. Φέτος, οι προσδοκίες είναι ότι το ΑΕΠ της χώρας θα επεκταθεί κατά 3,7% περίπου, αλλά για τον 9ο μήνα ο κλάδος παρουσιάζει περαιτέρω πτώση.

Οι αρνητικές επιδόσεις φαίνεται να προέρχονται από την κτηνοτροφία. Ο αριθμός των κεφαλών των ζώων έχει μειωθεί κατά περίπου 20 τοις εκατό τα τελευταία δύο χρόνια. Η κτηνοτροφία είναι ο κύριος κλάδος της γεωργίας, μετά την παραγωγή σε χωράφια, θερμοκήπια και οπωρώνες.

Από την άλλη, η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση της αγροτικής παραγωγής το 2024 κατά 2,8% σε μια περίοδο που έχουν περικοπεί τα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Στον προϋπολογισμό του 2024, ο τομέας της γεωργίας θα λάβει τουλάχιστον 9% λιγότερη χρηματοδότηση από το φετινό σχέδιο, που οριστικοποιήθηκε στην κανονιστική πράξη για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2023. Τα στοιχεία από τους πίνακες που συνοδεύουν τον προϋπολογισμό του 2024 δείχνουν ότι τα συνολικά κονδύλια για το Υπ. Γεωργίας θα είναι 14,1 δισ. λεκ ή 136 εκατομμύρια ευρώ το 2024, από 15,6 δισ. λεκ φέτος.

Έχουν γίνει μεγάλες περικοπές στα κονδύλια που διατίθενται στους αγρότες και την αγροτική ανάπτυξη. Τα μέτρα στήριξης για την αγροτική παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη θα είναι 7,1 δισ. λεκ από 10 δισ. λεκ με μείωση 28%, ή περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Η μείωση αυτή είναι μεγάλο πλήγμα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπλοκάρει κονδύλια και από το σχήμα IPARD λόγω των διαφθοράς που έχει εντοπίσει με τη διάθεση κονδυλίων στη χώρα μας. Αντίθετα, τα κονδύλια για τον προγραμματισμό και τη διαχείριση αυξήθηκαν κατά 22% και αυτά για την επισιτιστική ασφάλεια κατά 36%.

Η ύπαιθρος έχει αδειάσει από τη μετανάστευση και τις εσωτερικές μετακινήσεις, ενώ το Υπουργείο Γεωργίας αναμένει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτόν τον κλάδο σε 568.000 εργαζόμενους το 2026, από 565.954 πέρυσι. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι χωρίς μισθό, αφού 80 χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα πληρώνουν οι ίδιοι ασφάλειες.

Μόνο η Αλβανία ξεχωρίζει ως χώρα της Περιφέρειας με χαμηλό επίπεδο αγροτικής στήριξης στη γεωργία, που ταυτόχρονα είναι ο κλάδος με το μεγαλύτερο βάρος στο ΑΕΠ με περίπου 19% αυτού.

...

Η γεωργία στην Αλβανία σε στασιμότητα - Μηδενική ανάπτυξη για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο

Η γεωργία, ο μεγαλύτερος κλάδος της οικονομίας στην Αλβανία, έχει εισέλθει σε περίοδο στασιμότητας. Τα στοιχεία του INSTAT δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η γεωργία μειώθηκε κατά 0,04%. Αυτό...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου