Εκτόξευση κερδών στις αλβανικές τράπεζες: 35,6 εκατ. ευρώ κέρδη τον Ιανουάριο

Εκτόξευση κερδών στις αλβανικές τράπεζες: 35,6 εκατ. ευρώ κέρδη τον Ιανουάριο

Μετά τα κέρδη ρεκόρ του 2023, οι αλβανικές τράπεζες φαίνονται να οδεύουν προς μια ακόμη χρυσή χρονιά. Τα επίσημα στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών δείχνουν ότι τον Ιανουάριο τα κέρδη του τραπεζικού τομέα αυξήθηκαν κατά 65 τοις εκατό σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

...

Κέρδη αλβανικών τραπεζών: Αύξηση 49% το 2023

Τα καθαρά κέρδη των αλβανικών τραπεζών αυξήθηκαν σε 32,5 δισεκατομμύρια λεκ (περίπου 330 εκατομμύρια ευρώ) τον Δεκέμβριο του 2023, σε σύγκριση με 21,7 δισεκατομμύρια λεκ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου...

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι αλβανικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη πάνω από 3,7 δισ. λεκ ή 35,6 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του έτους, από 2,2 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο πέρυσι.

Η τελευταία διετία αποδείχτηκε μια από τις χρυσές περιόδους για τις τράπεζες από πλευράς κερδοφορίας. Πέρυσι, ο τραπεζικός τομέας κατέγραψε επίπεδο ρεκόρ 32,5 δισ. λεκ ή περίπου 315 εκατ. ευρώ κέρδη από 21,7 δισ. λεκ που ήταν το 2022. Προφανώς, το 2024 θα σημειώσει άλλο ένα ρεκόρ στην κερδοφορία του κλάδου, καθώς οι τράπεζες χρησιμοποιούν αύξηση των επιτοκίων.

Μάλιστα, πρόκειται για μια σχεδόν καθολική τάση, όπου οι τράπεζες ακολούθησαν πλήρως την αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια που δίνουν σε πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ διατήρησαν σε χαμηλά επίπεδα τους τόκους που πληρώνουν στις καταθέσεις. Το φαινόμενο αυτό ανάγκασε ορισμένες κυβερνήσεις, κυρίως στην Ευρώπη, να επιβάλλουν ειδικούς φόρους στα κέρδη ρεκόρ των τραπεζών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου