ΥΠΕΞ Ουγγαρίας: «Η Αλβανία έτοιμη για διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ»

ΥΠΕΞ Ουγγαρίας: «Η Αλβανία έτοιμη για διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ»

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βουδαπέστη, ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Igli Hasani, συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του, Peter Szijjarto.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Hasani εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αδιάλειπτη υποστήριξη της Ουγγαρίας στην πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε, παράλληλα, την ανοδική πορεία των διμερών σχέσεων, τονίζοντας πως οι δύο χώρες έρχονται όλο και πιο κοντά.

«Η ανακήρυξη της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων ως προτεραιότητα από την ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί ισχυρή απόδειξη της δέσμευσης της Ουγγαρίας», δήλωσε ο κ. Hasani. «Ευχόμαστε η σημασία της ένταξης της περιοχής μας να γίνει κατανοητή από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των Ούγγρων φίλων μας. Είμαι βέβαιος ότι, με την ύπαρξη αυτής της κατανόησης, η διαδικασία ένταξης θα ήταν σαφώς πιο προχωρημένη σήμερα».

Ο κ. Hasani τόνισε, επιπλέον, την αισθητή άνοδο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Ουγγαρίας, υπογραμμίζοντας την ενισχυμένη παρουσία της Ουγγαρίας στην αλβανική αγορά.

Από την πλευρά του, ο κ. Szijjarto αναφέρθηκε στην ασταθή κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί κλειδί για την ευρύτερη ασφάλεια της ηπείρου.

«Η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για την Προεδρία μας», δήλωσε ο κ. Szijjarto.

«Γνωρίζουμε ότι η υλοποίηση αυτού του στόχου θα είναι μια δύσκολη μάχη, καθώς υπάρχουν κράτη-μέλη που δεν την επιθυμούν. Στην περίπτωση, όμως, της Αλβανίας, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η Αλβανία, μετά από 20 χρόνια προσπαθειών, είναι έτοιμη για έναρξη διαπραγματεύσεων. Κάθε καθυστέρηση βλάπτει την αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή».

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν δύο συμφωνίες, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Αλβανίας και Ουγγαρίας.

Η πρώτη συμφωνία, το Stipendium Hungaricum, εστιάζει στην διμερή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, θέτοντας ως στόχο την ενίσχυση της ανταλλαγής φοιτητών και εμπειριών έως το 2027.

Η δεύτερη συμφωνία, ένα Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της διπλωματίας, στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασίας για την εκπαίδευση διπλωματών και την ανταλλαγή πληροφοριών στους σχετικούς ακαδημαϊκούς κλάδους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου