Παγκόσμια Τράπεζα: Για την Αλβανία, το 4G είναι πιο ωφέλιμο από το 5G για 100% κάλυψη στο Διαδίκτυο

Παγκόσμια Τράπεζα: Για την Αλβανία, το 4G είναι πιο ωφέλιμο από το 5G για 100% κάλυψη στο Διαδίκτυο

Για την Αλβανία, η τεχνολογία 4G μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική λύση για την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού με ευρυζωνικό διαδίκτυο σε σύγκριση με την τεχνολογία 5G.

Οι ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε μια μελέτη του 2021, υπολόγισαν το κόστος της καθολικής ευρυζωνικής κάλυψης του Διαδικτύου, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, για χώρες όπως η Αλβανία, που έχουν υψηλή κάλυψη του πληθυσμού με δίκτυα 4G, η καθολική κάλυψη με χρήση αυτής της τεχνολογίας θα ήταν πιο επωφελής.

Η Αλβανία έχει πληθυσμιακή κάλυψη δικτύου 4G στο επίπεδο του 96%. Το κόστος υπολογίζεται σε διάφορα σενάρια, τα οποία λαμβάνουν υπόψη διαφορετικές τεχνικές λύσεις και διαφορετικά επίπεδα ταχύτητας δικτύου στόχου.

Στο βέλτιστο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο στοχεύει ταχύτητα 400 megabits ανά δευτερόλεπτο (Mbps) σε αστικές περιοχές με υψηλή πυκνότητα, η ομάδα της παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμά ότι η Αλβανία χρειάζεται επένδυση μεταξύ 250 και 340 εκατομμυρίων δολαρίων για καθολική κάλυψη με δίκτυο 4G.

Η επένδυση των 250 εκατ. δολαρίων αναφέρεται στο σενάριο όταν το δίκτυο είναι κατασκευασμένο μόνο σε υποδομή κινητής τηλεφωνίας, ενώ το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 340 εκατ. δολάρια, εάν το δίκτυο αυτό υποστηρίζεται από υποδομή οπτικών ινών.

Στην περίπτωση της τεχνολογίας 5G, η καθολική κάλυψη του Διαδικτύου θα απαιτούσε επένδυση τουλάχιστον 320 εκατομμυρίων δολαρίων για μια αποκλειστικά κινητή υποδομή, αλλά θα έφτανε τα 710 εκατομμύρια δολάρια εάν χρησιμοποιηθεί υποστήριξη οπτικών ινών.

Οι επενδυτικές αξίες είναι χαμηλότερες σε περίπτωση σεναρίων που προβλέπουν χαμηλότερη ταχύτητα δικτύου. Αλλά πρέπει να ειπωθεί ότι το βέλτιστο σενάριο παραπάνω είναι το μόνο που πληροί τους στόχους που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Ευρυζωνικού Διαδικτύου των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ορίζει ταχύτητα τουλάχιστον 10 Mbps στις αγροτικές περιοχές.

Ακόμη και για σενάρια που προβλέπουν χαμηλότερη ταχύτητα, ωστόσο, η τεχνολογία 4G είναι πιο συμφέρουσα και ακόμη και σε αυτά τα σενάρια, το πλεονέκτημα κόστους του 4G είναι πολύ πιο βαθύ.

Ωστόσο, η τεχνολογία 5G θα μπορούσε να γίνει χρήσιμη σε ένα σενάριο όπου οι φορείς εκμετάλλευσης θα δημιουργούσαν μια κοινόχρηστη υποδομή δικτύου, αντί ο καθένας να δημιουργήσει το δικό του δίκτυο ανεξάρτητα.

Το ποσοστό εξοικονόμησης θα εξαρτηθεί από το επίπεδο κοινής χρήσης υποδομής και το επενδυτικό κόστος θα μπορούσε να μειωθεί έως και 70% εάν οι φορείς εκμετάλλευσης χρησιμοποιούσαν πλήρως κοινόχρηστα δίκτυα σε αγροτικές περιοχές.

Μια τέτοια λύση θα μείωνε σημαντικά το επενδυτικό κόστος, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό. Η μείωση των ανταγωνιστικών πιέσεων μπορεί να προκαλέσει σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας, προκαλώντας σταδιακή μείωση των οικονομικών οφελών με την πάροδο του χρόνου.

Αναλύοντας αρκετές αναπτυσσόμενες και μεσαίου εισοδήματος χώρες, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τεχνολογία 5G μπορεί να έχει οικονομικά πλεονεκτήματα για καθολική κάλυψη στο Διαδίκτυο μόνο για εκείνες τις χώρες όπου η κάλυψη του πληθυσμού με δίκτυο 4G είναι σε χαμηλά επίπεδα.

...

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το 5G στην Αλβανία

Η Αρχή Ηλεκτρονικών και Ταχυδρομικών Επικοινωνιών (ΑΚΕΠ) της Αλβανίας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο για την παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων στην ζώνη 3400-3800 MHz. Αυτές οι συχνότη...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου