Η Statkraft ξεκινά τη μελέτη για τον νέο ΥΗΣ ισχύος 1200 MW στην Αλβανία

statkraft-960x520-_20240301-193255_1

Ο νορβηγικός κολοσσός Statkraft ανακοίνωσε την έναρξη της μελέτης για το έργο 1200 MW υδροηλεκτρικού σταθμού με αντλητικό σύστημα, το οποίο σκοπεύει να κατασκευάσει στην Αλβανία. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία λειτουργεί δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς στη χώρα, τη Μπάνια και τη Μόγκλικα.

Η μητρική εταιρεία δημοσίευσε σήμερα τα οικονομικά της αποτελέσματα στο Χρηματιστήριο, όπου ανέφερε για το 2023 το δεύτερο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα στην ιστορία της. Μετά από τιμές ρεκόρ στα χρηματιστήρια το 2022, πέρυσι η εταιρεία κατάφερε να δημιουργήσει καθαρά κέρδη μετά από φόρους 2,2 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση προς όλους τους μετόχους, οι Νορβηγοί αναδεικνύουν ως μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις του τελευταίου τριμήνου, την έναρξη της προμελέτης σκοπιμότητας για αντλιοστάσιο αποθήκευσης 1.200 MW.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους την ιδέα να χρησιμοποιήσει τη δεξαμενή Moglica, η οποία περιέχει 380 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ως βάση για το νέο αντλιοστάσιο, καθώς οι τουρμπίνες μπορούν να τοποθετηθούν και υπόγεια.

Αυτό θα αυξήσει σημαντικά την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία και θα βελτιώσει τη διαχείριση του καταρράκτη Devolli. Η εταιρεία αναμένει ότι η φάση της μελέτης θα ολοκληρωθεί φέτος, ανοίγοντας το δρόμο για την απόφαση για μια τέτοια επένδυση ή όχι. Όμως το γεγονός ότι αυτό το έργο θεωρείται από τη Statkraft από τα πιο σημαντικά καθιστά ακόμη πιο δυνατή την έναρξη της φάσης υλοποίησης το 2025 και την παραγωγή έως το 2030.

...

Επένδυση της νορβηγικής Statkraft 590 εκατ. ευρώ για ΥΕΣ 800-1600 MW στο Devoll

Ο καταρράκτης Devolli θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αύξηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ένα έργο που μελετάται από τη νορβηγική Statkraft. Συμφωνία που εγκρίθηκε πριν λίγες μέ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου