Επένδυση της νορβηγικής Statkraft 590 εκατ. ευρώ για ΥΕΣ 800-1600 MW στο Devoll

Επένδυση της νορβηγικής Statkraft 590 εκατ. ευρώ για ΥΕΣ 800-1600 MW στο Devoll

Ο καταρράκτης Devolli θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αύξηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ένα έργο που μελετάται από τη νορβηγική Statkraft.

Συμφωνία που εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες στην κυβέρνηση και έφτασε πρόσφατα στην αλβανική βουλή προσδιορίζει αλλαγές σχετικά με την τρέχουσα παραχώρηση που έχει η εταιρεία στη χώρα.

Αυτή είναι η τέταρτη αλλαγή που γίνεται στη συμφωνία όλα αυτά τα χρόνια, η οποία αυτή τη φορά στοχεύει σε ένα έργο που αυξάνει την αποτελεσματικότητα της χρήσης νερού του καταρράκτη όπου έχει επενδύσει η εταιρεία.

Το νέο έργο αυξάνει σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ στον καταρράκτη Devolli, η οποία μόνο από την προσθήκη θα μπορούσε να είναι μεταξύ 800 και 1600 MW, ξεπερνώντας τον καταρράκτη του ποταμού Drin που είναι η κύρια αρτηρία στη χώρα για την παραγωγή ενέργειας.

Στην κοίτη του ποταμού Drin έχουν κατασκευαστεί οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί Fierza, Koman, Vaut i Dejes και Ashta (ιδιωτική επένδυση) εγκατεστημένης ισχύος περίπου 1400 MW, εκ των οποίων οι τρεις πρώτοι είναι υπό τη διαχείριση της Αλβανικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού.

«Η Εταιρεία Έργου έχει πραγματοποιήσει ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες με στόχο τη βελτιστοποίηση της υδρολογικής χρήσης του ποταμού Devoll. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατασκευή μιας μονάδας με σύστημα αντλίας αποθήκευσης θα μπορούσε να είναι εφικτή και θα παρείχε καλύτερη χρήση του υδρολογικού δυναμικού του καταρράκτη του ποταμού Devoll.

Τόσο οι συνπαραχωρησιούχοι όσο και η κυβέρνηση της Αλβανίας επωφελούνται από τη βελτιστοποίηση λόγω της αύξησης της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα», αναφέρει η συμφωνία που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επένδυση Statkraft 590 εκατ. ευρώ

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί στον ποταμό Devoll είναι το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο των τελευταίων 30 ετών που υλοποιήθηκε στη χώρα. Περιλαμβάνει τους δύο μεγάλους ΥΗΣ Banja και Moglica καθώς και το έργο HPP Kokel. Οι δύο πρώτοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί σε λειτουργία έχουν εγκατεστημένη ισχύ περίπου 256 Me και προβλεπόμενη παραγωγή περίπου 700 GWh/έτος.

Το επενδυτικό κόστος του Υδροηλεκτρικού Έργου Devolli υπολογίζεται σε περίπου 590 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου