Νατοϊκή βάση Κουτσόβας: 2,6 εκατομμύρια ευρώ για υποδομές UAV

Νατοϊκή βάση Κουτσόβας: 2,6 εκατομμύρια ευρώ για υποδομές UAV

Το Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας υπέγραψε δύο συμβάσεις που αφορούν τη βάση της Κουτσόβας.

...

Αλβανία: Οι πρώτες εικόνες από την αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα

Με λίγες μέρες να απομένουν μέχρι τα εγκαίνια, οι εργασίες στη βάση της Κούτσοβας ολοκληρώνονται με γοργούς ρυθμούς, μετατρέποντάς την σε τακτική βάση του ΝΑΤΟ. Αποκλειστικά από αυτή τη βάση, όπου δημ...
Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην πλατφόρμα της Αρχής Δημοσίων Διαγωνισμών, ολοκληρώθηκε η ανάθεση έργου με τίτλο "Κατασκευή απαραίτητων υποδομών για UAV (αποθήκες και χώροι συντήρησης)" στη βάση της Κουτσόβας. Η αξία του έργου ανέρχεται στα 270 εκατομμύρια αλβανικά λέκ (περίπου 2,6 εκατομμύρια ευρώ) και έχει αναλάβει η εταιρεία LLAZO.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ο ανάδοχος της "Εποπτείας των εργασιών για τη σύμβαση/έργο με αντικείμενο την κατασκευή απαραίτητων υποδομών για UAV (αποθήκες και χώροι συντήρησης)" της βάσης της Κουτσόβας. Η εταιρεία DERBI-E αναδείχθηκε νικήτρια μετά από διαδικασία που περιλάμβανε και ένσταση στην Επιτροπή Δημοσίων Διαγωνισμών. Η ένσταση εξετάστηκε και η υπηρεσία έλαβε την έγκριση να προχωρήσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα νέα υπόστεγα που θα κατασκευαστούν θεωρούνται έργα ιδιαίτερης σημασίας. Όπως αναφέρεται, "το έργο 'Κατασκευή απαραίτητων υποδομών για UAV στη βάση της Κουτσόβας' υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές προδιαγραφές και την εφαρμογή των απαραίτητων νομικών πράξεων για την ασφάλεια".

Η βάση της Κουτσόβας, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 για να φιλοξενήσει αεροσκάφη της Αλβανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποκτά ξανά σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια χάρη σε επενδύσεις από το ΝΑΤΟ, στο οποίο η Αλβανία εντάχθηκε το 2009. Στην πρώτη φάση του εκσυγχρονισμού της βάσης, οι επενδύσεις υπολογίζονται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνεισφορά της Αλβανίας υπολογίζεται γύρω στο 10% του συνολικού κόστους των επενδύσεων, οι οποίες θα μετατρέψουν τη βάση σε αναπτυσσόμενη τακτική βάση. Αυτήν την εβδομάδα, ο Έντι Ράμα, ανήγγειλε μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι η Τακτική Αεροπορική Βάση του ΝΑΤΟ στην Κουτσόβα θα ανοίξει σύντομα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου