Βέλγιο: Μέλη αλβανικής οικογένειας καταδικάζονται για διακίνηση 958 κιλών κοκαΐνης

Βέλγιο: Μέλη αλβανικής οικογένειας καταδικάζονται για διακίνηση 958 κιλών κοκαΐνης

Ένα Αλβανικό "αρχοντικό σπίτι" τεσσάρων ατόμων από την Οστένδη καταδικάστηκε από το δικαστήριο της Μπριζ στο Βέλγιο για τη συμμετοχή τους στην μεγάλη διακίνηση κοκαΐνης. Ένας από τους γιους έλαβε ποινή κάθειρξης 7 ετών. Οι αστυνομικοί βρήκαν 56.000 ευρώ μετρητά κάτω από το κρεβάτι των γονιών του.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την Επιχείρηση Sky, κατά την οποία αποκρυπτογραφήθηκαν πριν από αρκετά χρόνια πάνω από ένα δισεκατομμύριο κρυπτογραφημένα μηνύματα από το εγκληματικό περιβάλλον. Ο Αλβανός Α. Μ., 29 ετών, αποδείχθηκε ότι διαδραματίζει βασικό ρόλο σε μια εγκληματική ομάδα που πούλησε τουλάχιστον 958 κιλά κοκαΐνης, συνολικής αξίας περίπου 29 εκατομμυρίων ευρώ. Επειδή φαινόταν επικείμενη μια απαγωγή, το δικαστήριο προχώρησε στις συλλήψεις στις 14 Φεβρουαρίου 2023.

Ο Α. Μ. δήλωσε ότι μετέφερε έως και 200 κιλά κοκαΐνης κάθε φορά για μια ομάδα που δραστηριοποιούνταν σε τέσσερα ενοικιασμένα διαμερίσματα στην Αμβέρσα. Εκεί, κατά τον έλεγχο των διαμερισμάτων, βρέθηκαν πυροβόλα όπλα έτοιμα προς χρήση. Ωστόσο, η έγκαιρη παρέμβαση εμπόδισε τον εντοπισμό των αρχηγών της συμμορίας.

Ο Α. Μ. δεν αρνήθηκε ότι εμπλέκονταν στην διακίνηση κοκαΐνης. "Αλλά μόνο ως αγγελιαφόρος", ισχυρίστηκε ο δικηγόρος Frank Scheerlinck. Δεν επρόκειτο για τα μεγάλα ποσά που θέλει να πουλήσει ο εισαγγελέας. Ωστόσο, το δικαστήριο καταδίκασε τον Α. Μ. σε 7 χρόνια την Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς του και τους δύο αδερφούς του και τόνισε ότι δεν εμπλέκονταν στο περιστατικό.

Αλλά το δικαστήριο είχε διαφορετική γνώμη τη Δευτέρα. Ο Φ. Μ., 23 ετών, μικρότερος αδερφός του Α. Μ., καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Ο πατέρας του Γ. Μ., 57 ετών και η μητέρα του Φ. Μ., 52 ετών. καταδικάστηκαν και οι δύο σε 1 έτος φυλάκιση με αναστολή. Η αστυνομία βρήκε κάτω από το κρεβάτι τους τουλάχιστον 56.000 ευρώ μετρητά. "Συγκεντρώθηκαν από 40 χρόνια σκληρής δουλειάς", δήλωσε μάταια ο δικηγόρος τους.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι γονείς βοηθούσαν στο ξέπλυμα των εσόδων από τα ναρκωτικά. "Έμοιαζαν με μια καλή οικογένεια της Οστένδης", εξήγησε. "Ο πατέρας ήταν εργάτης, η μητέρα δίδασκε μαθήματα ένταξης." Ο Α. Μ., 31 ετών, ο μεγαλύτερος αδερφός του αρχηγού της ομάδας, ήταν το μοναδικό μέλος της οικογένειας που αθωώθηκε.

Η ομάδα χρησιμοποιούσε τρίτα άτομα για να νοικιάσει σπίτια. Όχι μόνο στην Αμβέρσα, αλλά και στο Ντάμε. Η φίλη του βασικού κατηγορούμενου νοίκιασε εκεί ένα εξοχικό σπίτι, όπου αποθηκεύτηκε η κοκαΐνη για δύο μήνες. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έκρινε αποδεδειγμένο ότι γνώριζε για αυτό. Ως εκ τούτου, η γυναίκα αθωώθηκε.

Δέκα άλλοι κατηγορήθηκαν στην υπόθεση. Ένας από αυτούς αθωώθηκε. Άλλοι έλαβαν ποινές φυλάκισης έως και 6 χρόνια. Τα 13 καταδικασμένα μέλη της συμμορίας καταδικάστηκαν επίσης σε συνολικό πρόστιμο 268.000 ευρώ. Συνολικά, 992.500 ευρώ κατασχέθηκαν από την αστυνομία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου