Αλβανία: Μείωση κατά 23% των γιατρών στις αγροτικές περιοχές το 2022

Αλβανία: Μείωση κατά 23% των γιατρών στις αγροτικές περιοχές το 2022

Συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που περιλαμβάνει κέντρα υγείας, ασθενοφόρα και πολυϊατρεία στην Αλβανία. Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού είναι μεγαλύτερη στις αγροτικές περιοχές.

Από τα στοιχεία υγειονομικής κάλυψης για τα έτη 2019-2022 της απόφασης για το διευρυμένο εθνικό προφίλ μετανάστευσης για τα έτη 2019-2022, προκύπτει ότι στην πρωτοβάθμια υπηρεσία η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στους οικογενειακούς γιατρούς.

Κοντά στην πρωτοβάθμια υπηρεσία αστικών περιοχών για το 2022, απασχολήθηκαν 814 γιατροί. Ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των νοσηλευτών ήταν 3.693 το 2022. Σε σύγκριση με το 2021, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 31%.

Ενώ στην πρωτοβάθμια υπηρεσία αγροτικών περιοχών ο αριθμός των γιατρών για το 2022 ήταν 637. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 4. Ενώ ο αριθμός των νοσηλευτών για το 2022 μειώθηκε κατά 23%.

Σύμφωνα με τη στρατηγική, η εσωτερική μετανάστευση είναι ο κύριος παράγοντας που έχει επηρεάσει τη διαμόρφωση του ιατρικού προσωπικού και την πρόσβαση σε υπηρεσίες.

«Η εσωτερική μετανάστευση του πληθυσμού, κυρίως από τις αγροτικές περιοχές στις αστικές περιοχές, έχει αναπόφευκτα επηρεάσει την αλλαγή της αναλογίας γιατρών και νοσηλευτών προς τον πληθυσμό αυτών των περιοχών. Η πιο έντονη πτώση είναι στην ομαδοποίηση των γιατρών από αγροτικές περιοχές, λόγω και της ίδιας τάσης που εμφανίζει ο πληθυσμός των γιατρών να κινείται προς τις αστικές περιοχές», αναφέρεται στην απόφαση.

Οι οικογενειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η μείωση του ιατρικού προσωπικού δημιουργεί δυσκολίες στην παροχή υπηρεσιών, ιδίως στους συνταξιούχους, καθώς ηλικιωμένοι και χρόνια πάσχοντες δεν μπορούν να λάβουν ανταποδοτικές συνταγές που υπογράφονται αρχικά από οικογενειακό γιατρό.

Για το έτος 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του INSTAT, πραγματοποιήθηκαν περίπου 8,4 εκατομμύρια επισκέψεις γιατρών κοντά σε κέντρα υγείας, ασθενοφόρα και πολυϊατρεία. Ο αριθμός των ιατρικών επισκέψεων αυξήθηκε κατά 3,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στα Κέντρα Υγείας για το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της INSTAT, οι περισσότερες επισκέψεις ήταν ασθενείς άνω των 14 ετών. Ο αριθμός των επισκέψεων για αυτή την κατηγορία ασθενών έφτασε τα 2,8 εκατομμύρια επισκέψεις. Ενώ ο αριθμός των ιατρικών επισκέψεων για ασθενείς άνω των 60 ετών έφτασε τις 1,7 εκατομμύρια επισκέψεις.

Ακόμη και στο ασθενοφόρο, ο μεγαλύτερος αριθμός επισκέψεων γιατρών για το 2022 ήταν για ασθενείς άνω των 14 ετών με 1,4 εκατομμύρια επισκέψεις αντίστοιχα. Ο αριθμός των επισκέψεων για ασθενείς άνω των 60 ετών έφτασε τις 692 χιλιάδες επισκέψεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου