Με ψίχουλα παρηγορεί η αλβανική κυβέρνηση τους αγρότες

Με ψίχουλα παρηγορεί η αλβανική κυβέρνηση τους αγρότες

Τα πολλά χρήματα είναι για παραχωρήσεις. Οι δεκάρες μένουν για τους αγρότες. Εντός αυτού του μήνα, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το Εθνικό Σχέδιο για τη στήριξη των αγροτών για φέτος, το οποίο, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό, αναμένεται να είναι μόλις 3,3 δισ. λεκ ή περίπου 30 εκατ. ευρώ. Πηγές από το υπουργείο υποστηρίζουν ότι το νέο σχήμα στήριξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας θα έρθει με αλλαγές, καθώς θα έχει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων. (Το σχέδιο περιλαμβάνει τη στήριξη κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, ελαιοπαραγωγών, χρηματοδότηση αλιείας ή στήριξη αγροτών με σπόρους και σπορόφυτα).

Βασικό σημείο θα είναι η ένωση των αγροτών που δεν πληρούν τα κριτήρια για να επωφεληθούν. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στο πεδίο, η υπουργός Anila Denaj ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να ενωθούν για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

«Οι πολιτικές μας προσανατολίζονται προς την ενθάρρυνση της ένωσης των κτηνοτρόφων, των συμφερόντων τους, για υψηλότερο κέρδος και καλύτερη ποιότητα προϊόντος», δήλωσε η υπουργός Anila Denaj κατά τη διάρκεια συναντήσεων με αγρότες.

Στην περίπτωση αυτή, όσοι κτηνοτρόφοι έχουν περισσότερες από 10 αγελάδες λαμβάνουν επιδότηση ύψους 10.000 λεκ και όλοι όσοι έχουν κοπάδια πάνω από 100 αγελάδες λαμβάνουν 1.200 λεκ για κάθε κεφάλι προβάτου ή κατσίκας.

Εν τω μεταξύ, συζητείται ότι τα υπόλοιπα που έχουν λιγότερα βοοειδή από αυτά τα νούμερα θα πρέπει να επωφεληθούν από τη συγχώνευση των κοπαδιών. Το ίδιο αίτημα έχει υποβληθεί και για την ένωση αγροτών που έχουν μικρές εκτάσεις γης, προκειμένου να επωφεληθούν από τα σχέδια στήριξης της κυβέρνησης.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας για το 2024 έχει προγραμματιστεί στα 14,1 δισ. λεκ, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων από το Εθνικό Σχέδιο αναμένεται να είναι περίπου 33 χιλιάδες. Σε συνθήκες που περικόπτεται και η τραπεζική χρηματοδότηση για τον αγροτικό τομέα, το Εθνικό Σχέδιο και η παροχή αφορολόγητου λαδιού είναι η κύρια στήριξη που λαμβάνουν οι αγρότες.

Αναφερόμενοι στα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους οι τράπεζες έδωσαν σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς της χώρας μόλις 2,7 δισ. λεκ, ή περίπου το 0,9% του συνολικού νέου δανείου που δόθηκαν σε ολόκληρη την οικονομία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Έως τώρα λείπουν κονδύλια και από το IPARD, μετά την αναστολή αυτού του προγράμματος πέρυσι.

...

Αιγοπρόβατα από τη Βραζιλία «στραγγαλίζουν» τους Αλβανούς κτηνοτρόφους - Οι εκκλήσεις των αγροτών να μειωθούν οι εισαγωγές

Η έλλειψη αγοράς, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, αλλά και η χαμηλή στήριξη που παρέχεται μέσω επιδοτήσεων είναι μερικές από τις ανησυχίες που εκφράζουν οι αγρότες, οι οποίοι υπό αυτές τις συνθήκες προειδοπο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου