Η έλλειψη αγοράς, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, αλλά και η χαμηλή στήριξη που παρέχεται μέσω επιδοτήσεων είναι μερικές από τις ανησυχίες που εκφράζουν οι αγρότες, οι οποίοι υπό αυτές τις συνθήκες προειδοποιούν για περαιτέρω αυξήσεις τιμών. Όπως λένε, ότι από χρόνο σε χρόνο παρατηρείται μείωση του αριθμού των βοοειδών και σήμερα, οι πολίτες καταναλώνουν κρέας που προέρχεται από το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Βραζιλία.
«Έχουν περάσει δύο χρόνια που γίδια από το Μαυροβούνιο ή τη Σερβία μεταφέρονται στην Αλβανία και τα κατσίκια πωλούνται ως τοπικής παραγωγής. Οι Αλβανοί λοιπόν τρώνε κρέας από τη Βραζιλία, που δεν ξέρουν πόσες μέρες χρειάζονται για να έρθουν στην Αλβανία και σε τι συνθήκες μεγάλωσαν».
«Νομίζω ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και όχι μόνο. Εδώ πουλούσαμε τυρί 12.000 λεκ το κιλό, ενώ στα Τίρανα νομίζω ότι πουλήθηκε ακόμα πιο ακριβά. Το κατσικίσιο τυρί και το κατσικίσιο κρέας έχουν γίνει πλέον πολυτέλεια για τους Αλβανούς», δηλώνει τοπικός κτηνοτρόφος.
Επιχειρηματίας στον τομέα της γεωργίας, εκφράζουν την ανάγκη να υποστηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη ή η εξέλιξή τους. Για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς με βάση τις ανάγκες, λύση σύμφωνα με τους ίδιους θα ήταν η ένωση φορέων, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη χάραξη ειδικών πολιτικών από το Υπουργείο Γεωργίας.
«Αν τα κονδύλια IPARD διανεμήθηκαν με την προϋπόθεση ότι για να επωφεληθούν πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 10 ενωμένοι αγρότες, σας εγγυώμαι ότι σήμερα θα είχαμε πολύ καλούς συνεταιρισμούς στην Κορυτσά, τη Λούσνιε ή τους Αγίους Σαράντα. Άρα με τη βοήθεια κονδυλίων μπορείς να πετύχεις αποτέλεσμα στην ένωση των αγροτών», δηλώνουν σε αλβανικά ΜΜΕ.
Ο αριθμός των βοοειδών, έχει μειωθεί κατά περίπου 700 χιλιάδες και το κόστος θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν δεν υπάρξει παρέμβαση στον τομέα αυτό, για να σταματήσει πρώτα η παρακμή και στη συνέχεια να προωθηθεί η ανάπτυξή του.
Σχόλια