Αλβανία: Το τραπεζικό χρέος μειωμένης εξασφάλισης αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο έξι χρόνων

Αλβανία: Το τραπεζικό χρέος μειωμένης εξασφάλισης αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο έξι χρόνων

Το χρέος μειωμένης εξασφάλισης του τραπεζικού τομέα αυξήθηκε εκ νέου πέρυσι και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.

...

Αλβανία: Η απασχόληση στον τραπεζικό τομέα έφθασε σε ιστορικό υψηλό το 2023

Τα στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών δείχνουν ότι στο τέλος του 2023, οι τράπεζες ανέφεραν 7.024 εργαζόμενους, αύξηση 4,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.Η απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο αυξ...

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι το χρέος μειωμένης εξασφάλισης στο τέλος του 2023 είχε αξία περίπου 21,5 δισ. λεκ (206 εκατ. ευρώ περίπου - ισοτιμία Φλεβάρη), σημειώνοντας αύξηση 29,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αξία του χρέους μειωμένης εξασφάλισης στον ισολογισμό του τραπεζικού τομέα έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το τέλος του 2017.

Το χρέος μειωμένης εξασφάλισης κατατάσσεται τελευταίο με τη σειρά εξόφλησης των υποχρεώσεων του υποκειμένου, σε περίπτωση πτώχευσης. Για το λόγο αυτό, κατατάσσεται ως μέσο υψηλότερου κινδύνου σε σύγκριση με άλλες υποχρεώσεις μιας εμπορικής εταιρείας. Γενικά, οι τράπεζες χρησιμοποιούν το χρέος μειωμένης εξασφάλισης κυρίως ως συμπληρωματικό μέσο στο εποπτικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, στο τέλος του περασμένου έτους το χρέος μειωμένης εξασφάλισης αποτελούσε περίπου το 11,5% του εποπτικού κεφαλαίου του τραπεζικού συστήματος, αυξανόμενο από το επίπεδο του 9% που κατείχε στο τέλος του 2021.

Το χρέος μειωμένης εξασφάλισης, μετατρέψιμο σε τραπεζικό κεφάλαιο, μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω δανειακής σύμβασης ή μέσω έκδοσης χρεογράφων, τα οποία προσφέρονται προς αγορά σε άτομα ή οντότητες που επιλέγει ο εκδότης.

Τα τελευταία χρόνια, οι αλβανικές εμπορικές τράπεζες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ομόλογα με ιδιωτική προσφορά ως μέσο για την εξασφάλιση του χρέους μειωμένης εξασφάλισης. Η χρήση αυτή έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μετά το 2019, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή μακροπροληπτικών προσθηκών κεφαλαίων. Εν τω μεταξύ, από φέτος, οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες υπόκεινται στην εκπλήρωση του κανονισμού για τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα εποπτικά κεφαλαιακά μέσα και τις αποδεκτές υποχρεώσεις (MREL).

Η χρήση του χρέους μειωμένης εξασφάλισης είναι ένας μηχανισμός που δημιουργεί χώρο για τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους, ακριβώς επειδή ένα μέρος της εποπτικής κεφαλαιακής απαίτησης καλύπτεται μέσω αυτού του χρέους.

Μέχρι τώρα, επτά από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας έχουν εκδώσει τουλάχιστον μία φορά ομόλογα με ιδιωτική προσφορά και συγκεκριμένα η BKT, η Credins Bank, η OTP Albania, η ABI Bank, η Tirana Bank, η Union Bank και η Fibank. Εν τω μεταξύ, η Raiffeisen Bank υπέγραψε πέρυσι δανειακή σύμβαση 50 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις MREL.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού τομέα στο τέλος του 2023 έφτασε στο 19,42%, από 18,13% στο τέλος του 2022.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου