Αλβανία: Η απασχόληση στον τραπεζικό τομέα έφθασε σε ιστορικό υψηλό το 2023

Αλβανία: Η απασχόληση στον τραπεζικό τομέα έφθασε σε ιστορικό υψηλό το 2023

Τα στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών δείχνουν ότι στο τέλος του 2023, οι τράπεζες ανέφεραν 7.024 εργαζόμενους, αύξηση 4,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο αυξήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά και έχει ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί το 2016. Την περίοδο εκείνη ξεκίνησε ο κύκλος των πωλήσεων και των συγχωνεύσεων μεταξύ των εμπορικών τραπεζών.

Η συγκέντρωση έφερε επικάλυψη θέσεων εργασίας, αλλά και επέκταση του δικτύου καταστημάτων, που αναπόφευκτα οδήγησε σε μειώσεις προσωπικού.

Εν μέρει, η απασχόληση επηρεάστηκε επίσης αρνητικά από τον περιορισμό της στρατηγικής επέκτασης του δικτύου καταστημάτων και την αυξημένη εστίαση στην αυτοματοποίηση των υπηρεσιών. Αλλά αφού η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα πέρασε το βασικό στάδιο, η απασχόληση στον τραπεζικό τομέα επέστρεψε σε ανάπτυξη, ξεκινώντας από το 2020.

Αν και ο αριθμός των τραπεζών μειώθηκε μετά το 2018 και τώρα έχει μειωθεί στις 11, οι τράπεζες που προέκυψαν από τη διαδικασία ενοποίησης φαίνονται πιο ανταγωνιστικές και με μεγαλύτερη εστίαση στην επέκταση της δραστηριότητας.

Η αύξηση της απασχόλησης, μαζί με τις πιέσεις της αγοράς για αυξήσεις μισθών, οδήγησαν επίσης σε περαιτέρω αύξηση του κόστους προσωπικού. Σύμφωνα με παράλληλα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αλβανίας, για το έτος 2023 οι δαπάνες των εμπορικών τραπεζών για προσωπικό έφτασαν περίπου τα 15,7 δισ. λεκ ή περίπου 152 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων συνέχισε να μειώνεται και πέρυσι. Στο τέλος του 2023, οι τράπεζες ανέφεραν 385 καταστήματα, μειωμένες κατά 2,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Όμως, παρά την επί σειρά ετών τάση μείωσης του αριθμού των υποκαταστημάτων και των πρακτορείων, η απασχόληση στον τραπεζικό τομέα υποστηρίχθηκε από τις θετικές επιδόσεις των επιχειρήσεων και την επέκταση των τραπεζικών υπηρεσιών εξ αποστάσεως.

Η αύξηση της ψηφιοποίησης φέρνει λιγότερη ανάγκη για εργαζόμενους σε κλάδους, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από την επέκταση του προσωπικού που σχετίζεται με υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνολογία, καθώς και από την αύξηση της απασχόλησης σε διοικητικές θέσεις, επίσης μετά από έναν φυσικό κύκλο επιχειρηματικής ανάπτυξης. Επίσης, η αυξημένη δραστηριότητα, οι καλές οικονομικές επιδόσεις και τα κερδοφόρα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη επέκταση της απασχόλησης.

Μη ελεγμένα στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών δείχνουν ότι το σύνολο του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου έφθασε τα 1,97 τρισ. λεκ (19 δισ. ευρώ), με ετήσια αύξηση 5,3%. Ενώ τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού κλάδου για το 2023, βάσει των διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, ανήλθαν σε αξία ρεκόρ στα 28,5 δισ. λεκ ή 276,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19,5% σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία του INSTAT, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει τον υψηλότερο μέσο μισθό στην οικονομία, αλλά η αύξηση του μέσου μισθού επιβραδύνθηκε σημαντικά το ΙΙΙ τρίμηνο 2023. Στο τέλος αυτής της περιόδου, ο μέσος μισθός σε αυτόν τον τομέα έφτασε σχεδόν τις 133 χιλιάδες λεκ μηνιαίως, με ετήσια αύξηση 1,4%

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου