Τέσσερα χρόνια ακόμη για τους «ευλογημένους» στρατηγικούς επενδυτές

Τέσσερα χρόνια ακόμη για τους «ευλογημένους» στρατηγικούς επενδυτές

Όταν το κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις το 2015, η κυβέρνηση καυχιόταν ότι θα απορροφούσε ξένους επενδυτές στην Αλβανία. Όμως σε αυτά τα εννέα χρόνια, «ευλογημένοι» ως στρατηγικοί επενδυτές είναι κυρίως οι Αλβανοί επιχειρηματίες

Η πολυπόθητη ζώνη για τους στρατηγικούς επενδυτές

Οι ξένοι μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναβάλει για πέμπτη φορά την προθεσμία του νόμου που εγκρίθηκε ως προσωρινός. Τον Μάιο του 2015, οι σοσιαλιστές μαζί με τον κυβερνητικό σύμμαχό τους, το LSI του Ιλίρ Μέτα (νυν Κόμμα Ελευθερίας), ενέκριναν τον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις με 73 ψήφους.

«Ο νόμος βασίζεται σε αυτό που ονομάζεται γρήγορη λωρίδα στη διοικητική προσέγγιση των ντόπιων και ξένων επενδυτών», υποστήριξε ο Arben Ahmetaj, τότε υπουργός Οικονομίας.

Η πρωτοβουλία αποσκοπούσε στην ενθάρρυνση και προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, σε βασικούς τομείς της οικονομίας, μέσω ευνοϊκών, διευκολυντικών ή επιταχυνόμενων διαδικασιών υποστήριξης και υπηρεσιών προς τους επενδυτές.
...

Νέες άδειες στρατηγικών επενδυτών στη Χιμάρα - Λείπει η γάτα χορεύουν τα ποντίκια

Η ακτογραμμή στην Αλβανία θα συνεχίσει να αποτελεί εργοτάξιο, καθώς νέες άδειες χορηγήθηκαν για την ανάπτυξη τουριστικών θερέτρων και κτιρίων.  Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Επικράτειας...
Durres Marina

Το καθεστώς του στρατηγικού επενδυτή δόθηκε σε κάθε έργο στoν τομέα της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού και της γεωργίας, για επένδυση 30 εκατ. ευρώ ή 50 εκατ. ευρώ για έργα με ειδική διαδικασία.

«Ένας στρατηγικός επενδυτής που επενδύει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ σε έναν τομέα σίγουρα θα αντιμετωπίζεται με προτεραιότητα, γιατί η οικονομία χρειάζεται άμεσες επενδύσεις», εξήγησε τότε ο Arben Ahmetaj.

Επίσης, με το καθεστώς «Επένδυση/στρατηγικός επενδυτής, ειδική διαδικασία» ωφελήθηκαν και έργα σε τομείς που δεν προσδιορίζονταν στο νόμο, εφόσον η αξία της επένδυσης ήταν 100 εκατ. ευρώ.

Από το 2016 έως το 2023, υπάρχουν 88 έργα που προσπάθησαν να επωφεληθούν από το καθεστώς της επένδυσης ή του στρατηγικού επενδυτή. Από αυτά, 40 έχουν λάβει το καθεστώς, 14 έργα έχουν απορριφθεί, ενώ 34 βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης.

Τα περισσότερα από αυτά τα έργα αφορούν τον τουριστικό τομέα.

Αν και στόχος του νόμου ήταν η απορρόφηση ξένων επενδύσεων, σε οκτώ χρόνια, μόνο οι αλβανικές εταιρείες επωφελήθηκαν, με εξαίρεση τη «Durres Yaht Marina» από τον επενδυτή Mohamed Alabar, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πόσες φορές έχει πάρει παράταση το νομοσχέδιο;

Εγκρίθηκε ως προσωρινό νομικό μέτρο το 2015. Η πρωτοβουλία είχε προθεσμία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Έκτοτε όμως, η προθεσμία έχει αναβληθεί αρκετές φορές, με το επιχείρημα ότι το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να συντάξει νέο νόμο.

Για πρώτη φορά αναβλήθηκε η προθεσμία του νόμου με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ άλλες τρεις φορές η αναβολή ήρθε ως πρόταση σοσιαλιστών βουλευτών.

...

Παρατείνεται εκ νέου η προθεσμία για τον νόμο για τους στρατηγικούς επενδυτές στην Αλβανία

Αναβολή της προθεσμίας του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις σχεδιάζει για τρίτη φορά η πλειοψηφία στην Αλβανική Βουλή. Επισήμως, ο νόμος έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Ωστόσο, στη ...

Η τελευταία πρόταση φέρει την υπογραφή του βουλευτή Eduard Shalsi, ταυτόχρονα προέδρου της Επιτροπής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι τροποποιήσεις του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις που προτείνει ο Shalsi προβλέπουν:

  • Να αυξήσει σημαντικά την ελάχιστη αξία των επενδυτικών σχεδίων, που ισχύουν για στρατηγική θέση σε κάθε τομέα που χαρακτηρίζεται στρατηγικός σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, σε αξία όχι μικρότερη των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Να αναλύσει τη διαδικασία υποβολής του φακέλου του έργου και την αξιολόγησή του, βελτιώνοντας τις προθεσμίες επανεξέτασης και επισημαίνοντας τις αρμοδιότητες που έχει κάθε αρμόδιο υπουργείο.
  • Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτημάτων από ενδιαφερόμενους επενδυτικούς φορείς για υπαγωγή στις διαδικασίες για το πλεονέκτημα του καθεστώτος «Επένδυση/στρατηγικός επενδυτής, υποβοηθούμενη/ειδική διαδικασία», σύμφωνα με τον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην Αλβανική Βουλή στις 24 Ιανουαρίου θα εξεταστούν πρώτα από τις αρμόδιες επιτροπές και στη συνέχεια θα περάσουν για έγκριση στην Ολομέλεια.

«Δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των υποκειμένων εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό για αυτό το νομικό πακέτο και η ροή και το απόθεμα ξένων επενδύσεων στη χώρα είναι στα υψηλότερα νούμερα σε σχέση με τα τελευταία 10 χρόνια, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία αυτού του νομικού κενού, καθώς και τις συνέπειες που μπορεί να δημιουργηθούν από αυτήν, προβλέπεται η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτημάτων έως την 31η Δεκεμβρίου 2027» γράφει η έκθεση που κατατέθηκε στη βουλή.

Όλες οι αναβολές είχαν ως επιχείρημα τη σύνταξη νέου νόμου για τις επενδύσεις. Όμως η τελευταία αναβολή που πρότεινε ο Σάλσι κατά τέσσερα χρόνια είναι παράδοξη, καθώς έρχεται τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για τη σύνταξη του νέου νομικού πλαισίου.

«Εργαζόμαστε επίσης για τη σύνταξη ενός νέου νομικού πλαισίου για έναν ενιαίο επενδυτικό νόμο, ο οποίος στοχεύει να καταστήσει την Αλβανία ακόμη πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, τονώνοντας τις επενδύσεις γενικά και τις επενδύσεις σε τομείς προτεραιότητας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Έρβιν Μέτε σε συνάντηση με την Ένωση Ξένων Επενδυτών στην Αλβανία σχετικά με το επιχειρηματικό κλίμα το 2023.

Πελατειακός και αντι-ιδιοκτησιακός νόμος

Η αντιπολίτευση αντιτάχθηκε εξαρχής στον επίμαχο νόμο των στρατηγικών επενδύσεων. Τον Δεκέμβριο του 2022, η η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Jorida Tabaku πρότεινε στη βουλή την αναστολή του νόμου. Όμως η πλειοψηφία το καταψήφισε.

Η Tabaku λέει ότι ο νόμος είναι προσαρμοσμένος στα συμφέροντα μιας μικρής πελατείας και δεν προσφέρει καμία προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

Οι ενδοιασμοί του State Department

Το State Department έχει επίσης ενδοιασμούς για την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην τελευταία έκθεση για το επενδυτικό κλίμα, τονίζει τη βαθιά διαφορά μεταξύ Αλβανών και ξένων δικαιούχων.

«Η AIDA, ως Γραμματεία του Στρατηγικού Επενδυτικού Συμβουλίου, λειτουργεί ως one-stop-shop για τους ξένους επενδυτές, από την υποβολή της αίτησης έως την απονομή επενδυτικού/στρατηγικού επενδυτή. Παρά την υποστηρικτική νομοθεσία, ελάχιστοι ξένοι επενδυτές έχουν επωφεληθεί από το καθεστώς του «Στρατηγικού Επενδυτή» και σχεδόν όλα τα έργα έχουν ανατεθεί σε εγχώριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δηλώνει: «Ξένοι επενδυτές που υποβάλλουν αίτηση για το καθεστώς στρατηγικού επενδυτή αναφέρουν ότι οι απαντήσεις από την AIDA κωλυσιεργούν». Διαβάστε παρακάτω για περισσότερα.

...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μεροληψία της αλβανικής κυβέρνησης στην επιλογή των στρατηγικών επενδυτών

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρίνει έντονα την αλβανική κυβέρνηση για τον τρόπο που επιλέγει επενδυτές που επωφελούνται από το στρατηγικό καθεστώς. Στην έκθεση επενδυτικού κλίματος για το 2023, αναφέρει ότ...

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου