Παρατείνεται εκ νέου η προθεσμία για τον νόμο για τους στρατηγικούς επενδυτές στην Αλβανία

Παρατείνεται εκ νέου η προθεσμία για τον νόμο για τους στρατηγικούς επενδυτές στην Αλβανία

Αναβολή της προθεσμίας του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις σχεδιάζει για τρίτη φορά η πλειοψηφία στην Αλβανική Βουλή. Επισήμως, ο νόμος έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Ωστόσο, στη Βουλή έφτασε νέα πρόταση για αναβολή του μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Έρβιν Μέτε.

«Για τις στρατηγικές επενδύσεις υπάρχει πρόταση βουλευτή στη βουλή να γίνουν κάποιες αλλαγές που σχετίζονται με το επίπεδο των θεωρούμενων στρατηγικών επενδύσεων, αλλά και με την αναβολή της προθεσμίας», είπε ο Υπουργός Μέτε.

Ο νόμος εγκρίθηκε το 2015 ως προσωρινός νόμος έως ότου η κυβέρνηση συντάξει ενιαίο νόμο που θα αντικαταστήσει τους νόμους που ίσχυαν τότε, αυτόν για τις επενδύσεις και τις ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, το 2018 αναβλήθηκε κατά δύο χρόνια και το 2021 πάλι κατά δύο χρόνια. Ο νόμος έχει επικριθεί από ειδικούς ως μηχανισμός μέσω του οποίου ορισμένα υποκείμενα επωφελούνται από δημοσιονομικές χάρες και δημόσια περιουσία.

Σύμφωνα με το νόμο, η ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή αναγνωρίζεται σε κάθε οντότητα που επενδύει πάνω από 5 εκατ. ευρώ και απασχολεί 80 εργαζόμενους. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αυτών των επενδυτών, η κυβέρνηση έχει λάβει αρκετές αποφάσεις που τους επιτρέπουν να ενοποιήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους. Βάσει αυτών, το κράτος υποχρεούται να παρέχει στους στρατηγικούς επενδυτές βοηθητικές υποδομές, όπως προμήθεια και προσαρμογή του ηλεκτρικού δικτύου, παροχή πόσιμου νερού, επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και οδικές υποδομές.

...

Στα 7 εκατ. ευρώ τα έργα ύδρευσης για τους στρατηγικούς επενδυτές σε Δρυμάδες και Δραλαίο

Ένα μήνα μετά το κλείσιμο της διαδικασίας «Ύδρευση παράκτιων περιοχών, Στρατηγικών Επενδυτικών Ζωνών Δραλαίου και Δρυμάδων Πρώτη Φάση», ο Εθνικός Οργανισμός Ύδρευσης και Αποχέτευσης άνοιξε την επόμενη...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου