Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μεροληψία της αλβανικής κυβέρνησης στην επιλογή των στρατηγικών επενδυτών

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μεροληψία της αλβανικής κυβέρνησης στην επιλογή των στρατηγικών επενδυτών

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρίνει έντονα την αλβανική κυβέρνηση για τον τρόπο που επιλέγει επενδυτές που επωφελούνται από το στρατηγικό καθεστώς. Στην έκθεση επενδυτικού κλίματος για το 2023, αναφέρει ότι ο νόμος δεν προσέλκυσε ξένες επενδύσεις.

«Παρά την υποστηρικτική νομοθεσία, ελάχιστοι ξένοι επενδυτές έχουν επωφεληθεί από το καθεστώς «Στρατηγικός Επενδυτής» και σχεδόν όλα τα έργα έχουν ανατεθεί σε τοπικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα», γράφει το State Department.

Για πρώτη φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους οι ξένοι επενδυτές δεν επωφελούνται από τον νόμο των στρατηγικών επενδύσεων.

«Οι ξένοι επενδυτές που υποβάλλουν αίτηση για την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή αναφέρουν ότι οι απαντήσεις από την AIDA είναι αργές», αναφέρει.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τα 52 έργα, που έχουν λάβει το καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, μόνο τα 2 είναι ξένα. Οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι του νόμου είναι ντόπιοι επιχειρηματίες με ισχυρές διασυνδέσεις στην κυβέρνηση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλά στελέχη της πλειοψηφίας, μέχρι και υπουργικά στελέχη που έχουν άμεσα ωφεληθεί από αυτόν τον νόμο.

...

Τίρανα: Στρατηγική επένδυση 197 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Λεωφόρο της πρωτεύουσας

Ένας επενδυτής που έχει ήδη λάβει το καθεστώς στρατηγικής επένδυσης σχεδιάζει να αναπτύξει ένα έργο 197 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Λεωφόρο της πρωτεύουσας. Η Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκριν...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου