Πρώτη δημόσια εμφάνιση του διεθνώς καταζητούμενου πρώην αντιπροέδρου της αλβανικής κυβέρνησης (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρώτη δημόσια εμφάνιση του διεθνώς καταζητούμενου πρώην αντιπροέδρου της αλβανικής κυβέρνησης (ΒΙΝΤΕΟ)

Με κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Έντι Ράμα ότι προσπαθεί να τον κάνει αποδιοπομπαίο τράγο για να κρύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τον αποτεφρωτήρα των Τιράνων και στρέφοντας το δάχτυλο στον δήμαρχο της πρωτεύουσας Erion Veliaj, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Arben Ahmetaj, που καταζητείται διεθνώς από την αλβανική δικαιοσύνη, εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια, το απόγευμα της Πέμπτης, σε μια εκτενή συνέντευξη στην τηλεόραση του SyriTV.

Χωρίς να προσφέρει νέα στοιχεία ή αποδείξεις, αλλά βασισμένος κυρίως σε ερμηνείες, έκανε λόγο για πολιτικό παρασκήνιο στη δράση της Ειδικής Εισαγγελίας που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχτισε δικογραφία βασισμένη σε υποθέσεις. Για πρώτη φορά παραδέχτηκε τη στενή του φιλία με το Mirel Mërtiri, το όνομα που σύμφωνα με την Εισαγγελία βρίσκεται πίσω από τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελμπασάν, το Φίερι και τα Τίρανα.

Δεδομένου ότι στις αρχές Ιουλίου στην Αλβανική Βουλή ζητήθηκε την εξουσιοδότηση για τη σύλληψή του, ο κ. Ahmetaj βρίσκεται στο εξωτερικό. Κατέστησε σαφές ότι δεν ζούσε κρυμμένος στη χώρα όπου διαμένει αυτή τη στιγμή και ότι είχε λάβει επίσημη ιδιότητα από τις αρχές αυτής της χώρας, πιθανώς το δικαίωμα ασύλου. «Από την 1η Ιανουαρίου μένω σε σπίτι ιδιοκτησίας του δήμου της πόλης όπου διαμένω επίσημα», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε τραπεί σε φυγή για να γλιτώσει τη σύλληψη. «Δεν ξέφυγα. Κανείς δεν μου επέτρεψε να φύγω και κανείς δεν με βοήθησε. Τη στιγμή που έμαθα ότι άρεται η ασυλία μου, ήταν 8 ή 9 Ιουλίου, ήμουν εκτός Αλβανίας για διακοπές. Αρνήθηκα να επιστρέψω γιατί όλα ήταν προσανατολισμένα με πολιτική έμπνευση», είπε ο Ahmetaj.

Μάλιστα, η Αλβανική Βουλή έδωσε στη δημοσιότητα το αίτημα της Εισαγγελίας για εξουσιοδότηση για τη σύλληψή του τη Δευτέρα 10 Ιουλίου. Ενώ το επίσημο έγγραφο της Ειδικής Εισαγγελίας χρονολογείται στις 7 Ιουλίου, ημέρα που ο Ahmetaj πέρασε τα χερσαία σύνορα στην Ελλάδα. Ενώ στις 14 Ιουλίου οι δικηγόροι του θα δήλωναν ότι βρισκόταν στην Αγγλία «κοντά στην οικογένειά του» και ότι θα επέστρεφε «όταν έχει την ελευθερία».

Με τη μεγαλύτερη θητεία στα υπουργικά συμβούλια του Ράμα από το 2013, καλύπτοντας σημαντικές θέσεις, ο κ. Ahmetaj ανέφερε ότι η ρήξη στη σχέση τους ξεκίνησε νωρίτερα από τον Ιούλιο του 2022, όταν απολύθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Δεν έδωσε καμία εξήγηση για το γιατί άλλαξε η σχέση τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς ο ίδιος είχε ζητήσει από τον κ. Ράμα να αποχωρήσει καθώς «η μεταξύ μας σχέση εμπιστοσύνης είχε ανατραπεί», αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

Την ξαφνική αποχώρηση από την κυβέρνηση ακολούθησε λίγες εβδομάδες αργότερα η απομάκρυνσή του από τα πόστα του σοσιαλιστικού κόμματος, σε συνεδρίαση της ηγεσίας που, σύμφωνα με τον ίδιο, συνοδεύτηκε από απειλητικό τόνο από τον κ. Ράμα. Όλες οι κινήσεις ακολούθησαν, όπως είπε, επιθέσεις στα ΜΜΕ με εντολή του πρωθυπουργού, είπε.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους μαθεύτηκε ότι η Ειδική Εισαγγελία τον είχε θέσει υπό έρευνα για τουλάχιστον 4 ποινικά αδικήματα από «κατάχρηση καθήκοντος» έως «μη δήλωση περιουσίας», «διαφθορά» και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Ενώ στη δικογραφία που στάλθηκε στη βουλή, δημιουργήθηκαν υποψίες για διασυνδέσεις με επιχειρηματίες αποτεφρωτηρίων, οικονομικά οφέλη και επιρροή για να ευνοηθούν οι διαδικασίες παραχώρησης. Η εισαγγελία επισήμανε επίσης οικονομικές συναλλαγές με αγοραπωλησίες ακινήτων, πίσω από τις οποίες στέκονταν οι δύο επιχειρηματίες των αποτεφρωτηρίων, Κλόντιαν Ζότο και Μιρέλ Μερτίρι. Πλήθος πράξεων που ανέλαβε στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως υπουργού, για να μπορέσουν αυτοί οι επιχειρηματίες να συνάψουν συμβάσεις παραχώρησης για τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελμπασάν, τα Τίρανα και το Φίερι, ήταν τα στοιχεία που η Ειδική Εισαγγελία είπε ότι είχε εναντίον του.

Ο Ahmetaj επέμεινε επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι δεν συμμετείχε στις διαδικασίες του αποτεφρωτηρίου και ότι είχε μάλιστα αντιταχθεί στην περίπτωση των Τιράνων να χρηματοδοτηθεί το έργο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η παραλλαγή που πρότεινε ήταν ότι ο πρωθυπουργός Ράμα χρειαζόταν ακριβώς ένα τέτοιο άτομο «για να κλείσει τον φάκελο» του αποτεφρωτηρίου των Τιράνων, έργο στο οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ένας από τους στενούς ανθρώπους του πρωθυπουργού». Ο κ. Ahmetaj προχώρησε παραπέρα όταν δήλωσε ότι «αν πρόκειται να γίνει πραγματική έρευνα για τον αποτεφρωτήρα των Τιράνων, οι Αλβανοί θέλουν να μάθουν μέχρι πού θα φτάσει, αλλά το ΣΠΑΚ δεν το κάνει». Ενώ ο δήμαρχος των Τιράνων Erion Veliaj συμμετείχε στις επιθέσεις εναντίον του, ο κ. Ahmetaj είπε ότι ορισμένες από τις ενέργειες του τελευταίου «είναι ενός de facto ιδιοκτήτη» του αποτεφρωτηρίου.

...

Εμβάσματα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ σε ελβετικές τράπεζες εντόπισε το FBI για λογαριασμό του Αλβανού πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού

Οι ανακριτές της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK), σε συνεργασία με πράκτορες του FBI που βρίσκονται στα Τίρανα, ανακάλυψαν τρία μεγάλα εμβάσματα που έγιναν...

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεώρησε τον επιχειρηματία Μιρέλ Μερτίρι «θύμα σε σχέση με τον αποτεφρωτήρα των Τιράνων. Δεν είναι πλέον ιδιοκτήτης.», δήλωσε αναφερόμενος σε κάποιες αλλαγές στην ιδιοκτησία της εταιρείας Integrated Energy, η οποία έλαβε το δικαίωμα κατασκευής του αποτεφρωτηρίου. Τον Μάιο του 2022, το 40% των μετοχών πέρασε σε δύο Γάλλους πολίτες με το ίδιο επώνυμο, Abitbol, οι οποίοι συνδέονται με την τελευταία εταιρεία που ανέλαβε, την αλβανική εταιρεία πετρελαίου Armo, πριν από την οριστική χρεοκοπία της.

Επίσης, ο κ. Ahmetaj αρνήθηκε τις υποψίες ότι οι επιχειρηματίες των αποτεφρωτηρίων είχαν χρηματοδοτήσει πολλές φορές τη διαμονή του σε ακριβά ξενοδοχεία του εξωτερικού. Ενώ τον Μάρτιο του περασμένου έτους έκανε λόγο για «καθαρή εικασία» σχετικά με αυτό το θέμα και ότι δεν είχε μείνει στα ξενοδοχεία που αναφέρονται στα έγγραφα που βρέθηκαν στον υπολογιστή του Klodian Zoto, συνεργάτη του Mertiri και αυτή τη φορά παραδέχτηκε ότι ήταν ο τελευταίος που είχε κάνει τις πληρωμές με κάρτα, αλλά ότι στη συνέχεια είχε δώσει τα χρήματα σε μετρητά, καθώς δεν ήθελε να εμφανίζεται το όνομά του για προσωπικούς λόγους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου