Κολομβία: 800 κιλά κοκαΐνης κατασχέθηκαν από υποβρύχιο στον Ειρηνικό

Κολομβία: 800 κιλά κοκαΐνης κατασχέθηκαν από υποβρύχιο στον Ειρηνικό

Ένα ημιυποβρύχιο που μετέφερε σχεδόν 800 κιλά κοκαΐνης χωρισμένο σε συσκευασίες που έφεραν το σύμβολο του σκορπιού κατασχέθηκε από το Κολομβιανό Πολεμικό Ναυτικό. Το «ναρκο-υποβρύχιο» μήκους 15 μέτρων ήταν το πρώτο που ανακαλύφθηκε φέτος. Το Πολεμικό Ναυτικό είπε ότι τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν ήταν αξίας περίπου 27 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι το υποβρύχιο πιστεύεται ότι ήταν καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.

Συνελήφθησαν τα 3 άτομα που επέβαιναν στο σκάφος. Το ναυτικό της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε το υποβρύχιο που ταξίδευε στον Ειρηνικό Ωκεανό την Κυριακή. Στο πλοίο υπήρχαν συσκευασίες με υδροχλωρική κοκαΐνη. Εκτός από τη σφραγίδα με εικόνα σκορπιού, οι συσκευασίες έφεραν τις ετικέτες "Winnie" και "Carnal".

Περισσότερες λεπτομέρειες για τους υπόπτους δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. «Αυτή η κατάσχεση απέτρεψε την είσοδο περίπου 27 εκατομμυρίων δολαρίων σε οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών, ως αποτέλεσμα της πώλησής του στη διεθνή παράνομη αγορά, καθώς και της διανομής περίπου 2 εκατομμυρίων δόσεων στους δρόμους του κόσμου», δήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα ναρκο-υποβρύχια είναι ένας δημοφιλής τρόπος μεταφοράς ναρκωτικών, καθώς μπορεί γενικά να μην εντοπιστούν και να βυθιστούν μετά την παράδοση.

Η Κολομβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο. Το 2023, το Ναυτικό της Κολομβίας κατέσχεσε 30 τόνους ναρκωτικών και περισσότερους από 5 τόνους μαριχουάνας. Τον Μάιο του περασμένου έτους, το μεγαλύτερο ναρκο-υποβρύχιο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κολομβία πιάστηκε με 3 τόνους κοκαΐνης.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η Κολομβία σημείωσε νέο ρεκόρ το 2022 στην παραγωγή κοκαΐνης, με την καλλιέργεια φύλλων κόκας σε περισσότερα από 230.000 εκτάρια. Οι αρχές στο Βέλγιο δήλωσαν ότι κατέσχεσαν πέρυσι μια ποσότητα ρεκόρ κοκαΐνης στο λιμάνι της Αμβέρσας, καθώς η πόλη-λιμάνι έχει γίνει η κύρια πύλη της Ευρώπης για ναρκωτικά που αποστέλλονται από τη Νότια Αμερική.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου