Η άρση του καθεστώτος βίζας για το Κόσοβο, απειλή για μαζική μετανάστευση και επιδείνωση έλλειψης εργαζομένων

Η άρση του καθεστώτος βίζας για το Κόσοβο, απειλή για μαζική μετανάστευση και επιδείνωση έλλειψης εργαζομένων

Η απελευθέρωση του καθεστώτος για το Κοσσυφοπέδιο από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους συνοδεύτηκε από ανησυχίες, φόβο και πανικό ότι η κρίση με την έλλειψη εργαζομένων θα επιδεινωθεί. Έχουν αρχίσει να δίνονται και συγκεκριμένα στοιχεία για την αποχώρηση των εργαζομένων.

Μόνο φέτος λέγεται ότι το Κόσοβο θα μείνει χωρίς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Το 2024 θα υπάρξει έλλειψη περίπου 150.000 εργαζομένων. Μόνο τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους αναμένεται να φύγουν περισσότεροι από 25 χιλιάδες άνθρωποι.

Το κράτος είναι πολύ αργά για να αντιδράσει στην αποχώρηση των νέων από τη χώρα, ακόμη και αν προσφέρει μισθό 1.000 ευρώ σε έναν εργαζόμενο που έχει πληρωθεί με 300 ευρώ.

Οι ειδικοί της οικονομίας λένε ότι η φετινή χρονιά θα είναι προκλητική για τις επιχειρήσεις από άποψη εργατικού δυναμικού. Η απελευθέρωση των θεωρήσεων φέρνει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και την αποχώρηση εργαζομένων του Κοσσυφοπεδίου.

Οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να βρίσκουν τρόπους βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, προσφέροντας αυξήσεις μισθών και μπόνους.

Είπε ότι δύο κλάδοι υποφέρουν περισσότερο από όλους από την έλλειψη εργαζομένων, των κατασκευών και της γαστρονομίας. Αυτοί είναι οι δύο τομείς όπου η έλλειψη εργατικού δυναμικού παρατηρείται περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Ενώ φέτος, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο του σχολικού έτους 2023-2024 ολοκληρώνεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια άνευ αποδοχών.

Οι γιατροί εγκαταλείπουν επίσης τον χώρο εργασίας τους στο Κοσσυφοπέδιο

Κα χρόνο περίπου 173 γιατροί εγκαταλείπουν τη χώρα σε διαφορετικά στάδια. Μιλώντας για τον κίνδυνο εγκατάλειψης των εργαζομένων από το Κοσσυφοπέδιο, η ηλικία των ατόμων που εγκαταλείπουν τη χώρα είναι περίπου 30 ετών και η απουσία τους, θα συνεχίσει να γίνεται αντιληπτή.

Πάνω από 156 χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Μέσα σε 4 χρόνια, περισσότεροι από 156 χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το Κόσοβο, που υπολογίζεται στο 8,85% του πληθυσμού της χώρας. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2022, πάνω από 949.000 άνθρωποι ζουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το 2021 έφυγαν από το Κοσσυφοπέδιο πάνω από 42 χιλιάδες κάτοικοι.

Έρευνα του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου, που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021, έδειξε ότι το 78% των Κοσοβάρων ηλικίας 18 έως 35 ετών θα «μάλλον» ή «τελικά» θα εγκατέλειπαν τη χώρα εάν είχαν την ευκαιρία.

Την 1η Ιανουαρίου 2024, έληξε το καθεστώς βίζας και η πολυετής αναμονή των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου να μετακινούνται ελεύθερα χωρίς βίζα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούν να ταξιδέψουν έως και 90 ημέρες, σε διάστημα εντός έξι μηνών, σε όλες τις χώρες που είναι μέλη του χώρου Σένγκεν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου