Οι Αλβανοί συνεχίζουν να πρωτοστατούν στα Βαλκάνια για αιτήματα ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Αλβανοί συνεχίζουν να πρωτοστατούν στα Βαλκάνια για αιτήματα ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Αλβανοί πολίτες συνεχίζουν να πρωτοστατούν σε σχέση με άλλους πολίτες από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τον υψηλό αριθμό αιτημάτων ασύλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, οι Αλβανοί υπέβαλαν μόνο τον Νοέμβριο του 2023 περίπου 892 αιτήσεις για άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθούν οι πολίτες τα Σκόπια με 711 αιτήσεις, οι πολίτες από τη Σερβία που υπέβαλαν 507 αιτήματα, από το Κοσσυφοπέδιο με 281 αιτήματα, από τη Βοσνία με 127 αιτήματα και από το Μαυροβούνιο με 30 αιτήματα ασύλου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η τάση όλων των πολιτών από τα Βαλκάνια είναι να ζητούν άσυλο σε τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Οι Αλβανοί έχουν επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων ασύλου που παραμένουν σε εκκρεμότητα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς εξέταση.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο, 3278 Αλβανοί πολίτες αναμένουν την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, ενώ υπάρχουν 2146 αιτήματα πολιτών από τα Σκόπια, 1250 αιτήματα από τη Σερβία, 966 από το Κοσσυφοπέδιο, 540 αιτήματα από τη Βοσνία. και Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο είναι 118 αιτήματα.

Όλα τα αιτήματα ασύλου από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που εξετάζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο αποδοχής.

Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση, οι Αλβανοί έχουν μόνο το 0,55% των εξεταζόμενων αιτημάτων που έχουν γίνει δεκτά, ενώ καμία από τις βαλκανικές χώρες δεν ξεπερνά το 1% των δεκτών αιτημάτων ασύλου. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου ανέφερε ότι τον Νοέμβριο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν 118.000 αιτήματα ασύλου.

Ενώ για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023 οι αιτήσεις για άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, επίπεδο που θυμίζει, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για το Άσυλο, την προσφυγική κρίση του 2015-2016.

Τον Νοέμβριο του 2023, η Γερμανία διατήρησε τη θέση της ως ο κύριος προορισμός για τους αιτούντες άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας σχεδόν το ένα τρίτο όλων των αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου