Αλβανίδα Υπουργός στην Υπουργική Διάσκεψη για την ενέργεια στην Αθήνα: «Η Αλβανία πρωταθλήτρια στις ανανεώσιμες πηγές»

Αλβανίδα Υπουργός στην Υπουργική Διάσκεψη για την ενέργεια στην Αθήνα: «Η Αλβανία πρωταθλήτρια στις ανανεώσιμες πηγές»

Η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Belinda Balluku, συμμετείχε στην Υπουργική Διάσκεψη για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη για την ενεργειακή συνδεσιμότητα (CESEC), που διεξάγεται στην Αθήνα, σήμερα 18/1 και αύριο 19/1.

Εδώ συζητήθηκαν η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και η ενεργειακή ασφάλεια. Σύμφωνα με την Μπαλούκου, η Αλβανία είναι πρωταθλήτρια στον τομέα της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση της Eurostat, μετά τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Μέσω βίντεο αναρτημένο στα κοινωνικά δίκτυα, η Balluku έδειξε ότι η Αλβανία έχει δεσμεύσει 1 γιγαβάτ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «μέσω διαφανών διαγωνισμών που υλοποιούμε στη χώρα μας, φυσικά με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της Ένωσης ή ακόμα και ευρωπαϊκές τράπεζες».

«Συζητήσαμε ως προς το τι είναι πολύ σημαντικό, αυτές οι δυνατότητες που αυξάνονται μέρα με τη μέρα χρειάζονται διασύνδεση. Μια διασύνδεση που ήδη πηγαίνει σε άλλο επίπεδο. Η Αλβανία ξεκίνησε τις εργασίες για το έργο ενεργειακής διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Από την άλλη πλευρά, η Αλβανία εργάζεται στενά για να ξεκινήσει το έργο με την Ελλάδα για τον διπλασιασμό της γραμμής μεταφοράς και στο μεταξύ έχω μοιραστεί και με τους συναδέλφους μου και τα καλά νέα ότι μαζί με τον Ιταλικό Διαχειριστή Μεταφοράς, ότι ο Αλβανικός Διαχειριστής Μεταφοράς έχει προέβη στη μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με την υποθαλάσσια γραμμή που θα συνδέει την Αλβανία με την Ιταλία.

Ακούγοντας όλα τα μελλοντικά σχέδια, ακούγοντας όλη τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς σε αυτή την περίπτωση όσον αφορά τις γραμμές διασύνδεσης για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και στη συνέχεια με το Ισραήλ, την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία ή την Ελλάδα σε άλλες χώρες, είμαι βέβαιη ότι μέσω αυτής της περιφερειακής συνεργασίας θα ωφεληθούμε και από τα έργα που αναπτύσσονται στις γειτονικές χώρες».

Σύμφωνα με την υπουργό, προτεραιότητα παραμένουν οι νομικές προσεγγίσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τους επόμενους μήνες όλες οι χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η CESEC ιδρύθηκε το 2015 και εργάζεται για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή με έμφαση σε διασυνοριακά και διευρωπαϊκά έργα ενεργειακής υποδομής. Το έργο της είναι κρίσιμο για να καταστεί δυνατή η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στην περιοχή, ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

...

Στο προσκήνιο το έργο 1 δισ. ευρώ της υποθαλάσσιας γραμμής Ιταλίας και Αλβανίας - Στο παιχνίδι και οι Άραβες

Οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Ιταλίας φαίνεται ότι συμφώνησαν τελικά να προωθήσουν το μεγάλο έργο για την υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς Αυλώνα - Μπάρι. Το έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει κόσ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου