Στο προσκήνιο το έργο 1 δισ. ευρώ της υποθαλάσσιας γραμμής Ιταλίας και Αλβανίας - Στο παιχνίδι και οι Άραβες

Στο προσκήνιο το έργο 1 δισ. ευρώ της υποθαλάσσιας γραμμής Ιταλίας και Αλβανίας - Στο παιχνίδι και οι Άραβες

Οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Ιταλίας φαίνεται ότι συμφώνησαν τελικά να προωθήσουν το μεγάλο έργο για την υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς Αυλώνα - Μπάρι. Το έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει κόστος άνω του 1 δισ. ευρώ, θα επιτρέψει τη σύνδεση του ενεργειακού συστήματος μεταξύ των δύο χωρών, δίνοντας πρόσβαση σε Αλβανούς παραγωγούς για εξαγωγή ενέργειας στην Ιταλία.

Η υπουργός Ενέργειας, Belinda Balluku, ανακοίνωσε ότι στη χρηματοδότηση του έργου θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και ο κολοσσός TAQA, η κρατική ενεργειακή εταιρεία στο Άμπου Ντάμπι και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Με τον Γενικό Διευθυντή της TAQA, Jasim Husain Thabet, κατά τη συνάντηση των δύο ομάδων για την υλοποίηση του μεγάλου έργου για τη γραμμή μεταφοράς Αλβανία - Ιταλία», ανάρτησε η Balluku στο προφίλ της στο Facebook.

Το 1979 ο Αλβανός μηχανικός Sotir Andrea εκπόνησε μια μελέτη «Σχετικά με τη δυνατότητα σύνδεσης του αλβανικού ενεργειακού συστήματος 220 KV με αυτό της Ιταλίας». Το δίκτυο θα χρησιμοποιείται κυρίως για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της Αδριατικής Θάλασσας, μέσω καλωδίου συνεχούς ρεύματος.

Τις τελευταίες δεκαετίες η ιδέα επαναδραστηριοποιήθηκε αρκετές φορές, αλλά μέχρι τώρα όλα έμειναν στα χαρτιά. Ωστόσο, πηγές εντός της κυβέρνησης αναφέρουν ότι αυτή τη φορά το έργο έχει συζητηθεί πολύ μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και η Μελόνι έχει δώσει την έγκρισή της για την έναρξή του.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, εντός ολίγων ημερών θα υπογραφεί η συμφωνία συνεννόησης μεταξύ των δύο εθνικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων, ΟSΤ και ΤΕRΝΑ, για να ανοίξει ο δρόμος για τη μελέτη σκοπιμότητας. Μετά τη μελέτη σκοπιμότητας θα καθοριστεί το σχήμα, αλλά και οι πηγές χρηματοδότησης των εργασιών.

Η ταχεία κατασκευή νέων πηγών ενέργειας κατέστησε αναγκαία την κατασκευή νέων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Αλβανοί ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές για να πουλήσουν ενέργεια.

Η Αλβανία έχει επί του παρόντος γραμμές μεταφοράς με την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια σε εξέλιξη, αλλά η κατασκευή μιας γραμμής με την Ιταλία θα δώσει στους Αλβανούς παραγωγούς πρόσβαση σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές ενέργειας στην Ευρώπη.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των προκαταρκτικών συζητήσεων. Θα προχωρήσει το έργο κατασκευής γραμμής αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το παρελθόν που έμενε πάντα στα χαρτιά λόγω υψηλού κόστους; Αυτό μένει να φανεί, αλλά πολλοί ειδικοί λένε ότι ήρθε η ώρα για αυτήν την επένδυση.

...

Έργο μεταφοράς νερού από το Αργυρόκαστρο στην Απουλία αξίας 1 δισ. ευρώ

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ένα σχέδιο για την πώληση αλβανικού νερού στην Ιταλία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού σε μια περιοχή που υποφέρει από λειψυδρία. Η Corriere Della Sera δημοσίευσε πληροφο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου