Ο ΟΗΕ ζητά από το SPAK την άμεση αναστολή έρευνας απορρήτων στοιχείων Αλβανού δημοσιογράφου

Ο ΟΗΕ ζητά από το SPAK την άμεση αναστολή έρευνας απορρήτων στοιχείων Αλβανού δημοσιογράφου

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε χθες το βράδυ από την Αλβανία την άμεση αναστολή πρόσβασης και επεξεργασίας υλικών που κατέσχεσε το SPAK από τον δημοσιογράφο Έλτον Κιούνο.

Οι δικηγόροι του κέντρου Res Publica απηύθυναν επειγόντως την υπόθεση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το μεγαλύτερο διεθνές δικαστήριο στον κόσμο.

Με βάση τη σημασία της υπόθεσης, τη σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί όχι μόνο στον δημοσιογράφο Elton Qyno, αλλά και σε όλους τους δημοσιογράφους στην Αλβανία, ο ΟΗΕ αντέδρασε αμεσα και θετικά, δίνοντας τη δυνατότητα στο SPAK να σταματήσει την έρευνα και όχι να εξάγει και να επεξεργάζεται τα κατασχεθέντα υλικά μέχρι να εξεταστεί το θέμα από τον ίδιο τον ΟΗΕ.

Αντίγραφο αυτής της απόφασης έχει ήδη κοινοποιηθεί στο αλβανικό κράτος και οι δικηγόροι του δημοσιογράφου Qyno θα το θέσουν στη διάθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει την έφεση του δημοσιογράφου.

Αυτή η άνευ προηγουμένου αντίδραση του ΟΗΕ σε διεθνές επίπεδο δείχνει το υψηλό επίπεδο συναγερμού που εγείρεται για αυτή την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, που τονίστηκε στις 10 Ιανουαρίου 2024 στην κοινή επιστολή επτά διεθνών οργανισμών που υπερασπίζονται την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, απευθυνόμενοι στον επικεφαλής του SPAK, Αλτίν Ντουμάνι.

Διαβάστε παρακάτω περισσότερα για τον Έλτον Κιούνο:

...

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Η Αλβανία επικίνδυνο μέρος για τους δημοσιογράφους!

Ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Ρικάρντο Γκουτιέρες, επέκρινε τον έλεγχο του SPAK στο σπίτι του δημοσιογράφου Elton Qyno και στην κατάσχεση των κινητών συσκευών του.&nbs...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου